Om positief te beginnen: Linda de Mol betekent intens veel voor de Nederlandse film- en televisiewereld en onwijs veel kudo’s dat ze lekker blijft investeren in eigen product. Zoals ook weer haar nieuwe film April, May and June. Gekke naam, maar ook dat zie ik door de vingers deze keer. “Drie halfzussen worden door hun zieke moeder bij elkaar geroepen; zij wil zelf uit het leven stappen, maar kan pas vredig heengaan als één van haar dochters belooft de zorg voor hun halfbroer, die autisme heeft, op zich te nemen. De drie zussen achten zichzelf daar echter allemaal ongeschikt voor”, vertelt Linda de Mol over het plot op haar eigen website lindanieuws.nl. Lin speelt overigens, of eigenlijk natuurlijk, één van de zussen. “We zijn bovendien nogal van elkaar vervreemd. We hebben alle drie een andere vader – en onze broer óók – en leiden heel verschillende levens. Het is zaak dat wij elkaar weer leren kennen.”

Niet alleen maakt Linda deze nieuwe film met regisseur Will Koopman en scenarioschrijver Frank Houtappels, waarmee ze ook Gooische Vrouwen produceerde, ook voor de casting is niet héél erg lang gezocht. De eerste zus zal namelijk gespeeld worden door Tjitske Reidinga, zus nummer twee door Elise Schaap. En noem me zuur, maar het feit dat beide actrices in zo’n beetje al het andere product van Lin zitten vind ik toch wat armoedig. Alsof Cheryl Morero, Claire van Kampen en Ruxandra Kruys bij elkaar geveegd zijn in één script.

En ik snap het heus wel, het is lekker vertrouwd om met mensen te werken die je door en door kent en waar je op kunt bouwen. En we weten dankzij Linda’s Zomerweek allemaal hoe goed de chemie tussen Linda en beide actrices is, maar toch: het had de filmmakers gesierd om met tenminste één opvallende naam op de proppen te komen als je het mij vraagt.

De opnames beginnen komende week en op 11 maart 2019 mogen we het eindresultaat in de bioscopen gaan bewonderen. Natúúrlijk een gegarandeerd succes, ik gun Linda niets minder. Maar misschien kan ze voor het volgende project een heel klein beetje meer risico nemen? Heel klein beetje maar. Omdat het kan. En omdat jezelf kietelen óók echt wel eens fijn kan zijn.