Het was twee jaar geleden een behoorlijk shock in de tv- en filmwereld toen Adam West ons toen op een respectabele 88-jarige leeftijd kwam te ontvangen. Voor jonge kijkers was ie waarschijnlijk bekend uit Family Guy, maar voor de oudere vellen zoals ik blijft ie toch voor altijd Batman. Op 12 januari 1966 (!) werd de tegenwoordig als campy ervaren serie voor het eerst uitgezonden op de Amerikaanse zender ABC. Eigenlijk om de in het verval geraakte stripheldenreeks weer nieuw leven in te blazen.

Die eerste aflevering werd vandaag dus precies 53 jaar geleden uitgezonden. En ondanks dat we er nu altijd heel lacherig over doen, was de serie zijn tijd toen écht ver vooruit. Sterker nog: het is niet voor niets dat we het er na al die tijd nog steeds over hebben. En talloze Batmans zijn er misschien nog na opgestaan, voor mij blijft Adam West altijd de echte. Doet me denken aan toen ik nog een kleine Eric was. En dingen soms wat simpeler leken. Zoals de iconische gevechten in Batman.

Tegenwoordig nemen de meest superheldenfilms- en series zichzelf uiterst serieus. Dat was bij de 1966-editie van Batman absoluut niet het geval. Niet alleen de teksten waren heel erg gevat en grappig, Batman en Robin kwamen in de meest absurde situaties terecht en dat was juist de bedoeling. En dat leverde ook behoorlijk wat op: de reeks was twee seizoenen lang een gigantisch succes voor zender ABC. Tijdens het derde seizoen zakten de kijkcijfers wat in en daarom werd in 1988 besloten om te stoppen. Concurrerende zender NBC wilde Batman overnemen, maar toen die beslissing genomen werd, waren alle peperdure decors al vernietigd en dat was dat.

En juist bij die decors en de vormgeving lag wat mij betreft het unieke. Tegenwoordig heb ik geen enkel idee wat echt is en wat nep. En meestal is het dat laatste. Een stelletje acteurs doet een trucje voor een greenscreen en na een monstermontage op de computer komt daar een film uit. Prachtig hoor, maar ik blijf juist dáárom een enorm zwak hebben voor series zoals Batman, maar ook The Thunderbirds. Dus eventjes terugblikken vandaag, omdat het toch alweer 53 jaar geleden is sinds die bijzondere première. Mag best toch?