Van die programma’s waar je van zou móeten lachen, maar het enige wat het je oplevert is schaamrood op de kaken van de gemaakte gezelligheid. Ik heb het dan over de talloze spelshows met BN’ers of de zoveelste kansloze talentenjacht. Er zijn tegenwoordig maar weinig mensen waarbij ik écht hardop moet lachen op televisie: Ryanne van Dorst staat met stip bovenaan dat lijstje. Het afgelopen seizoen van Het Perfecte Plaatje was eigenlijk alleen door haar -oké en een beetje door Patty Brard- nog enigszins door te komen.

Ook in haar nieuwe programma Nachtdieren laat Ryanne weer eens zien hoe fabulous (ze zal het haten dat ik haar zo noem) ze is. In het stijltje zoals Irene van der Laar dat in de jaren negentig al deed in De Nachtrijder zoekt Ryanne in de nieuwe BNNVARA-show naar verhalen van wensen die ze willekeurig in de nacht tegenkomt. Spontaan, ad rem en oprecht. Het enige wat er nodig is zijn een oude Mustang, een cameraploeg, een geweldig grappige Ryanne en goede verhalen. Puurder kan bijna niet.

Na het zien van de eerste aflevering ben ik meteen verslaafd. Het programma écht draait om de mensen, niet stiekem verpakt alsnog om zichzelf. Nachtdieren laat daarnaast zien dat een amuserend tv-programma ook in 2019 nog gemaakt kan worden zonder bizar grote budgetten en magere scripts. En het meest fijne aan alles: na het zien van Ryanne in de nacht, ga je écht lekkerder slapen. Het is een fijn gevoel dat er tussen al dat gespuis ook types zoals Ryanne rondlopen. Daar zie ik de wereld -zelfs in het holst van de nacht- een stuk zonniger van in. 🖤

Je ziet Nachtdieren elke dinsdag om 21:40 bij BNNVARA op NPO 3.