Zo’n beetje iedereen tv-maker weet dat een spelletje in één of twee zinnen uit te leggen moet zijn. Kan dat niet, dan is het een slechte quiz. Bij Talpa hebben ze wat problemen met die regel en dus storten ze het ene na het andere kansloze spelletje over ons heen. In steeds hetzelfde kille, koude en duizend in dozijn-achtige decor. Zo ook het laatste pareltje aan de horizon: Dat Verzin je Niet. Een quiz zonder spanningsboog. Met nietszeggende kandidaten. Een onbegrijpelijk saaie opbouw en een presentator in de vorm van Gordon die er eigenlijk ook totáál geen zin in lijkt te hebben. Niet eerder was een titel zo van toepassing op een programma als deze keer.

Dat verzin je niet, zondag om 21:40 uur op sbs6.

Geplaatst door Gordon Heuckeroth op Vrijdag 11 januari 2019

 

En ik weet eerlijk gezegd niet waar ik moet beginnen. Het gekopieerde decor van Eén Tegen 100. Waar ook het spelidee vandaan komt trouwens. Gordon als quizmaster die echt de hele tijd met zichzelf bezig is. En vragen die zo stompzinnig zijn dat een stagiair zich er nog voor zou schamen. Het enige vermakelijke aan Dat Verzin je Niet was de voice-over van Eddy Keur. Maar dat straalde daardoor weer heel erg jaren negentig-televisie uit. Het voelde een beetje alsof ze bij deze quiz dachten: we maken nu iets zo absurds, misschien trekt dat eindelijk wél eens wat bekijks. Dat viel tegen: 420.000 kijkers voor de eerste aflevering is matig, al had het erger kunnen zijn.

Een setje kandidaten strijdt tegen een publieksvak van honderd mensen. Heeft het publiek aan het einde van de rit niet in totaal alle 100 kandidaten weggespeeld door de vragen goed te beantwoorden, dan wint het kandidatenkoppel veel geld. Lukt het ze wel, dan slepen de kandidaten in het publiek stuk voor stuk een geldbedrag binnen. Klinkt bekend? Precies, alleen de keuze tussen een moeilijke en een makkelijke vraag ontbreekt. En Caroline Tensen. En enige intelligentie trouwens ook, wat in Dat Verzin je Niet komen vragen voorbij waar je absoluut níets van opsteekt, dat gebruiken ze ook in de pay-off. Over verwachtingsmanagement gesproken.

Gordon heeft voor veel geld RTL 4 verlaten en een meerjarig contract getekend bij Talpa. Maar als dit soort bagger het resultaat daarvan blijft, vrees ik dat de krullenbol de komende jaren alleen nog maar zijn geld kan tellen. Een tv-carrière zit er dan écht niet meer in. Zelfs zijn niet bestaande tv-huwelijk was minder erg dan deze quiz.