We moeten dit jaar al afscheid nemen van de nummer één sitcom op de Amerikaanse televisie: Big Bang Theory, gelukkig komt daar niet nog eentje bij. Modern Family heeft vandaag officieel groen licht gekregen voor een elfde seizoen van ten minste achttien afleveringen. Er is wél een maar: het is wel écht het allerlaatste seizoen: in 2020 valt het doek voor de succesvolle, maar ook baanbrekende comedyserie die al sinds 2009 onder ons is.

Persoonlijk ga ik de serie sowieso missen, niet omdat de kwaliteit nou nog steeds zo briljant is (hoewel er écht nog wel juweeltjes tussen de afleveringen zitten), maar vooral omdat ik er toch lichtelijk gewend aan was geraakt dat de gezinnen Pritchett en Dunphy altijd bij me waren. Toen ze in 2009 begonnen was ik nog een redelijk eenzame workaholic die alleen maar kon dromen van de hypermoderne gezinssamenstellingen uit Modern Family. Tegenwoordig ben ik niet alleen onderdeel van een modern family, ik kan me meer dan ooit identificeren met het gezinsleven van Mitch en Cam.

Tegenwoordig vliegt de diversiteit je overal ter wereld om de oren, maar is het zeker in tv-land een extreem veel gebruikte term. Modern Family was zijn tijd ver vooruit en sleepte Amerika hoogstpersoonlijk een nieuwe tijd in. Maar ja, na tien jaar is zo’n beetje alles wel verteld. En nog een keer verteld. En misschien ook al een derde keer. Ook de salarissen van de hoofdrolspelers zijn overduidelijk met hun tijd meegegaan: één aflevering van Modern Family kost een slordige vijf miljoen dollar (!!) om te produceren. Hoe succesvol dan ook, dat is wel een extreem gigantisch bedrag om week na week terug te verdienen met een teruglopende advertentiemarkt.

Maar goed, een elfde seizoen dus. Dat betekent dat we nog zo’n anderhalf jaar hebben om aan een Modern Family-loos leven te wennen. En om héél langzaam afscheid te nemen. Al blijven ze, ook na het voorjaar van 2020, voor altijd in ons hart. Of althans, sowieso in het mijne. 🖤🧡