Het eerste seizoen van de Netflix-serie 13 Reasons Why was briljant. Daar had het dan ook eigenlijk bij moeten blijven. Dat er een tweede reeks van gemaakt werd was niet alleen creatief bekeken vrij armoedig, ook gezien de wereldwijde controversie een vreemde keuze. Maar ja, de kijkaantallen zijn blijkbaar uitstekend, want ook een derde seizoen is inmiddels in aantocht. Netflix verdedigt zich ondanks de weerstand ondertussen stevig voor de gemaakte beslissingen tijdens de Television Critics Association Press Tour die momenteel gaande is in Californië.

Het laten zien van seksueel geweld en zelfmoord zorgde voor een kookpunt tussen bezorgde oudergroeperingen en de streamingreus. Woeste vaders en moeders gingen zelf zo ver door Netflix te veroordelen dat ze bloed aan hun handen hadden. En terwijl de grote bazen heus naar de kritiek luisteren, claimen ze vooral dat er verhaaltechnisch nog genoeg in het vat zit. Talloze online petities ten spijt, snap ik die beslissing wel.

Want tsja, één van de meest populaire series van Netflix ben je niet zomaar. Extreme pesterijen op school, soms met de dood tot gevolg, zitten namelijk vol in de belevingswereld van de (Amerikaanse) jeugd. Waarom zou je die verhalen dan niet vertellen? Objectief gezien vond ik seizoen één een prima mooi en rond verhaal en hadden ze daar beter kunnen stoppen. Maar áls je dan toch besluit om door te gaan, laat je dan tegenhouden door een beetje kritiek. Er zijn namelijk al genoeg roze regenboogseries die niet verder van de werkelijkheid kunnen staan. Daarnaast geeft Netflix wél aan dat ze de bakken kritiek meenemen in de schrijversbesprekingen, dus is er wellicht goede hoop voor alle partijen. En nu maar hopen dat ze het succes van 13 Reasons Why niet volledig gaan uitmelken, al is het daar stiekem eigenlijk al te laat voor.