Het zal voor veel van de 3,3 miljoen kijkers van Heel Holland Bakt even schrikken zijn geweest gisteren: toptalent Maroeska werd voor de verandering eens géén Meesterbakker. En dat is zowel voor het programma als de kritiek een verademing. Dat Maroeska al professioneel werkt als kok, een kookboek uitbracht én als cateraar werkte leverde haar de afgelopen week een stortvloed aan zure reacties op. Dat viel deze week wel mee, al zitten er af en toe nog wel heerlijke pareltjes tussen hoor…

Een kleine PR-ramp, dat is het wel voor Omroep MAX. Jezelf week na week moeten verdedigen waarom iemand gecast is en er niet beter opgelet is tijdens de selecties is simpelweg niet de bedoeling. Maar ik geloof dat het punt inmiddels wel gemaakt is. Uiteindelijk doen veel mensen toch mee aan een tv-programma voor de exposure, waarom zou dat bij Maroeska anders zijn? En wie kan dat haar kwalijk nemen? Ze had er alleen eerlijker over moeten zijn. Niet alleen vooraf, maar ook in de uitzendingen. Na zes afleveringen nog steeds beweren dat haar successen steeds gebaseerd zijn op puur toeval is natuurlijk dikke onzin. Maar dat talentenjachten zoals The Voice of Holland en Idols actief kandidaten scouten voor hun talent, daar hoor je toch ook nooit iemand over? Ik heb nieuws voor je: televisie is hartstikke nep. Al jaren. Uiteindelijk gaat het om een vermakelijk stukje avondvulling en dat is ook bij dit zesde seizoen Heel Holland Bakt meer dan gelukt vind ik. De hoogste tijd om ons daar op te focussen, er zijn écht belangrijkere dingen in de wereld dan een semi-prof in het kandidatenveld van één van de meest populaire shows op de beeldbuis.

Stiekem pleit ik er zelfs voor om eens een seizoen Heel Holland Bakt vol Maroeska’s te maken. Het niveau van onze polderversie is namelijk bedroevend laag als je het vergelijkt met het Britse origineel: The Great British Bake-Off. In die versie is het week na week genieten van de topprestaties die er worden neergezet. En als kijker maakt het me écht niet uit of er hier of daar al eens eerder gekookt is op een feestje. Verbazing. Originaliteit. Personalities. Kwaliteit. Dat willen we nou eenmaal zien. Hoe simpel en gewoon een programma of omroep misschien doet vermoeden.

Heel Holland Bakt zie je elke zondagavond om 20:25 uur op NPO 1.