Tuurlijk, nieuwe series zoals Soof en Judas zijn héérlijk. Maar ik kan stiekem ook nog steeds onwijs genieten van de klassiekers op Videoland. Westenwind, Rozengeur & Wodka Lime en Vrouwenvleugel staan nog regelmatig aan tijdens slapeloze nachten. Favoriet is -uiteraard- nog steeds Gooische Vrouwen, waarbij ik altijd in de juiste volgorde eerst de tv-reeks bekijk, gevolgd door film één en film twee.

Maar aan die traditie is in 2019 plotseling een einde gekomen. Tot mijn grote verbazing ontdekte ik namelijk dat sinds het nieuwe jaar alleen nog maar de eerste drie seizoenen te bekijken zijn. Seizoen vier en seizoen vijf zijn spoorloos verdwenen en zorgen dus voor een gapend gat tussen de laatste aflevering van seizoen drie (2007) en de eerste film (2011). Ik ging op onderzoek uit en ontdekte een aantal verontrustende tweets met antwoorden.

Begrijp me niet verkeerd, ik vond de eerste seizoenen met Willemijn sowieso het beste. Na het vertrek van Annet Malherbe was de ziel volledig uit Gooische Vrouwen gescheurd….

…maar tóch voelt het allerminste compleet zo. En omdat ik bovenstaande reacties óók niet helemaal bevredigend vond, vroeg ik het zelf aan Videoland en kreeg het volgende statement in mijn schoot geworpen:

De rechten voor de laatste twee seizoenen zijn ingetrokken door de producent. De precieze reden hiervan weet ik niet (kan bijvoorbeeld een bezwaar zijn van een acteur), maar hierdoor hebben we wel deze seizoenen per direct offline moeten halen. Het is op dit moment niet bekend of we deze seizoenen terug kunnen krijgen.

Nou jááá, dat is natuurlijk uiterst vreemd. Want waarom zou de populaire serie juist nu moeten verdwijnen? De laatste aflevering werd precies tien jaar geleden uitgezonden door RTL 4. En waarom dan alleen seizoenen vier en vijf? En kan dat zomaar? Ik heb zoveel vragen waarvan ik het antwoord waarschijnlijk nooit ga krijgen, maar suf is het wel. Voorlopig leg ik me er maar even bij neer en loop naar zolder om een oud stapeltje dvd’s af te gaan stoffen.