Met het nieuws dat Linda de Mol één van de verse creatief directeuren van Net5 gaat worden, breekt er een nieuw tijdperk voor de Nederlandse vrouwenzender aan. De nieuwe regeling gaat van kracht op 1 maart 2019 en laat dat nou een onwijs symbolische datum zijn. De dag dat Net5 alweer twintig jaar bestaat.

Op 1 maart 1999 ging Net5, het jonge zusje van SBS 6, van start als de commerciële tegenhanger van de publieke omroep. Met semi-intellectuele titels zoals nieuwsprogramma Morgen Gebeurt Het, praatprogramma De Tafel van Pam en de quiz Meneer van Dale Wacht op Antwoord was het de bedoeling om de hogeropgeleide Nederlander te bedienen met Net5. Ook diverse BBC-documentaires werden daarvoor aangekocht. SBS had voor de naam Net5 gekozen om concurrent RTL 5 dwars te zitten voor een gunstige plek op de afstandsbediening.

Die opzet mislukte jammerlijk en al snel werd duidelijk dat Net5 een rooskleuriger toekomst had als vrouwenzender. Vanaf 2000 beleefde het kanaal hun gloriejaren dankzij de komst van Expeditie Robinson en met series als Will & Grace, Gilmore Girls en Ally McBeal. Toen daar een jaar later óók nog de inboedel van de overgenomen zender FOX bij kwam ging het dak er af. Sex and the City, Charmed en Buffy The Vampire Slayer zorgden avond aan avond voor een trouw vrouwelijk kijkerspubliek. Studentenhuizen en vriendinnenclubjes liepen in die tijd weg met Net5.

Het succes werd lange tijd vastgehouden, ondanks dat succesnummers zoals Sex and the City en Will & Grace ophielden te bestaan en Expeditie Robinson werd weggekocht door de toenmalige tv-zender Talpa. Met series als Desperate Housewives en Grey’s Anatomy bleef de zender enigszins een smoelwerk houden. Ook in Nederlandse drama- en comedyseries was Net5 inmiddels getraind. Meiden van de Wit en S1NGLE scoorden niet alleen goede kijkcijfers, ze werden óók goed ontvangen. Hetzelfde ging op voor Robinson-opvolger Peking Express.

Maar de afgelopen jaren lijkt de rek een beetje uit Net5 te zijn. De ene na de andere ster maakte de overstap, zoals Katja Schuurman, Art Rooijakkers, Bridget Maasland, Daphne Bunskoek, Arie Boomsma, Nicolette van Dam en Rik van de Westelaken. Met af en toe een pareltje daargelaten, flopten de meeste programma’s daarvan. De geldkraan voor Net5 leek ook steeds meer dicht te gaan, waardoor Net5 momenteel drijft op Grey’s Anatomy, Grenzeloos Verliefd en veel films en buitenlandse reality zoals Masterchef en Het Blok Australia.

Met de komst van LINDA. en Linda de Mol gaat er binnenkort het nodige veranderen bij Net5. De originele invalshoeken en programma’s kan je makkelijk aan Linda en haar team overlaten. En ook in goedkoop produceren en het ontdekken van nieuw talent heeft LINDA.tv zich allang bewezen. Ben benieuwd welke kant ze op gaan, maar met een aantal goede nieuwe series en een flink aantal Nederlandse producties komen ze al een heel eind. En misschien kan John de Mol voor een behoorlijke cheque Eva Jinek overtuigen om de overstap te maken naar de late avond van Net5? We gaan het allemaal zien. Ik hoop dat ze de naam Net5 laten bestaan, want ondanks het kwakkelende aanbod van nu, zijn we daar tóch allemaal van gaan houden.