De geschiedenis van Hollywood is bijna net zo groots als de massale producties die er elk jaar weer geproduceerd worden. En dat heeft uiteraard ook talloze iconische personen opgeleverd. Iedere week pik ik er een persoonlijke favoriet uit om hem of haar weer eventjes in het fijne Los Angeles-zonnetje te zetten. In editie twee: James Cameron.

James Cameron

2019 gaat een belangrijk jaar worden voor James Cameron, één van de bekendste en grootste Amerikaanse filmregisseurs. Niet alleen bereikt hij in augustus de pensioengerechtigde leeftijd van 65, door de overname van FOX door Disney valt ‘zijn’ Avatar franchise binnenkort officieel onder The House of Mouse. En kan ie zich volledig storten op de productie van Avatar 4 en 5. De scripts daarvoor zijn namelijk al geschreven, maar Disney moet eerst nog een echte go geven. Avatar 2 en Avatar 3 zijn overigens al wél opgenomen: die zien op respectievelijk 18 december 2020 en 17 december 2021 het levenslicht.

De Hollywoodgrootheid heeft de films met de grootste opbrengsten op zijn naam staan: Avatar en Titanic harkten samen zo’n acht miljard dollar bij elkaar in binnen- en buitenland. Titanic was jarenlang de nummer één, tot Avatar die titel tien jaar geleden in 2009 overnam. Persoonlijk is Titanic nog stééds mijn lievelingsfilm en blijft de gemoederen na ruim twintig jaar nog altijd bezighouden. Zoals de grote vraag: waarom maakte Rose geen ruimte voor Jack op dat dobberende stuk hout? “Very simple. Obviously it was an artistic choice, the thing was just big enough to hold her, and not big enough to hold him”, vertelde James in 2017 daarover tegen W Magazine. “I think it’s all kind of silly, really, that we’re having this discussion 20 years later,” sluit hij af.

Ik mocht hem in 2012 interviewen voor de re-release van Titanic. Een bizar moment om hem te ontmoeten. Hij is namelijk één van mijn ultieme idolen. Omdat ie als kind al bekende filmregisseur wilde worden en dat lukte. Hij zijn studie niet afgemaakt heeft maar het wel gemaakt heeft. Omdat hij de iconische woorden ‘I’ll be back’ uit The Terminator bedacht heeft. En omdat het idee van Avatar gebaseerd is op een droom uit zijn kindertijd. Het maakt direct duidelijk: alles is mogelijk, als je er maar in blijft geloven. Held.

Met gigantische titels als The Terminator, True Lies en Avatar in zijn portefeuille hoop ik dat James ons nog lang niet komt te ontvallen. Al is het maar omdat is óók nog een wereldverbeteraar is, de onderste steen boven wil halen over de echte Titanic en dat we de komende jaren ein-de-lijk meer Avatar voorgeschoteld krijgen. Het werd verdomme tijd.