In 1985 kwam actrice Estelle Getty -die als theatermaakster in die tijd al veel lof had gezaaid- in één klap bij miljoenen mensen de beeldbuis opgeslingerd als de hysterisch grappige en briljante Sophia Petrillo in The Golden Girls. Een rol die ondanks dat het toch al zo’n dertig jaar geleden is, bij veel mensen op het netvlies vastgepind staat.

Haar briljante timing en gevoel voor humor werd in 1988 bekroond met een Emmy.

En ook al stopte The Golden Girls na zeven succesvolle seizoenen in 1992, de rol van Sophia verdween níet en leefde allereerst voor in de spin-off The Golden Palace, samen met Betty White en Rue McClanahan als Rose en Blanche.

Maar het gevoel was weg en na één seizoen werd The Golden Palace al afgevoerd naar het tv-kerkhof. Ook nu kon Estelle nog geen afscheid nemen van Sophia en dook op tijdens de laatste twee jaargangen van Empty Nest, wéér een andere spin-off van The Golden Girls.

Op 29 april 1995 werd de laatste aflevering van Empty Nest uitgezonden, waarmee het vandaag dus precies 24 jaar geleden is dat Sophia voor the final time op de beeldbuis verscheen. Het werd daarna stil rondom Estelle, mede door gezondheidsproblemen. In 2008 overleed ze als eerste van de vier meiden, maar vergeten ben ik haar in ieder geval nooit. Op jou Sophia. Opdat we altijd aan je blijven denken.