Er is er één jarig, hoera hoera! Of eigenlijk zijn het er drie. Of wacht, het zijn er natuurlijk zeven. Want ook al doet Studio 100 alsof het alleen Hanne, Klaasje en Marthe zijn die 20 jaar K3 mogen vieren, oud-leden Karen, Kristel, Kathleen en Josje worden vakkundig uit de geschiedenis van het meidengroepje gewist. Zo ligt er sinds deze week een speciaal magazine rondom het jubileum in de schappen, maar daarin niet één foto van oude samenstellingen. Ook in de tekst komen ze niet voor, alsof ze nooit bestaan hebben.

En dat is toch best gek als je bedenkt dat Karen en Kristel er zeventien jaar van volgezongen hebben, Kathleen deed er elf en Josje maakte zes jaar onderdeel uit van K3. Hoogstens merkwaardig dat in de talloze specials op televisie, de nieuwe concertreeks en in het magazine niet eventjes aan ze teruggedacht is. Ook al is het maar een flits. De enigen die het ooit nog over de voormalige formaties hebben zijn journalisten.

Het argument dat de huidige fans opgroeien met de nieuwe meisjes snap ik wel. Die hebben niets met de vorige generaties. Maar dan had Studio 100 er wellicht voor kunnen kiezen om niet zo gigantisch groots stil te staan bij het 20-jarige bestaan. Want waarom zou je terugkijken op de rijke geschiedenis van de roze kauwgomballenmuziek als je 80 procent van dat verleden niet benoemt? Zoiets als dit was al een stuk beter geweest:

Misschien moet ik er dan zélf maar gewoon een boek over schrijven. Al zegt íets in mij dat Gert (van Samson) en de zijnen daar niet enorm graag aan mee zullen werken.