Na weken van gespeculeer en gedoe is het hoge woord er dan toch eindelijk uit: Expeditie Robinson heeft een co-host naast Nicolette Kluijver gevonden voor het twintigste seizoen van Expeditie Robinson. Niemand minder dan multitalent Kaj Gorgels neemt de klus op zich. Zonder te willen shinen, deze naam riep ik afgelopen zaterdag al in RTL Boulevard, maar dat terzijde.

Kaj is de vierde presentator het rijtje mannelijke hosts van Expeditie. Dennis Weening was uiteraard het gezicht van de afgelopen zeven jaarjangen, daarvoor was dat Eddy Zoëy. Maar uiteindelijk is er maar één echte Mister Robinson geweest en dat is Ernst-Paul Hasselbach. De man die het programma in Nederland vormde, een smoel gaf en naar de absolute top bracht. Tot hij in 2008 onverwachts stierf tijdens een auto-ongeluk in Noordwegen tijdens de opnames van 71 Graden Noord.

De presentatie van het eerste seizoen Expeditie Robinson was een mazzeltje voor Ernst-Paul. Hij was al sinds 1995 als presentator te zien bij SBS 6, maar toen de beoogde host Ton van Royen wegens ziekte moest afzeggen, werd Ernst-Paul in 2000 er op het laatste moment bijgehaald. Een meesterzet, want het toen nog Net5-programma paste hem als een jas. Tot zijn dood in 2008 presenteerde Ernst-Paul tien edities en werd daarnaast eindverantwoordelijke voor het programma. Dat bleef hij overigens doen nadat Expeditie Robinson in 2005 verhuisde naar Talpa en twee jaar later naar RTL 5.

Het was afgelopen oktober precies tien jaar geleden dat Ernst-Paul overleed aan dat noodlottige ongeluk. Ik heb hem nooit gekend, maar afgaande op het prachtige eerbetoon aan het einde van Expeditie Robinson 2008 en de woorden van Evi Hanssen was het een heerlijke man om mee te werken.

Expeditie Robinson blijft een heerlijk programma en ook het twintigste seizoen met Nicolette en Kaj aan boord zal ook weer knettergoed en mooi worden. En die twee zullen het meer dan prima doen. Maar toch, wat had ik het graag nog zien gebeuren met die unieke Ernst-Paul Hasselbach en zijn prachtige stemgeluid. Dat we hem maar nooit zullen vergeten.