Weet je het nog? Die goede oude tijd dat je Nederlandse topseries in één keer kon bekijken via Videoland? Dat het dan nog maanden (soms wel een jaar) duurde voordat je favoriete serie op RTL 4 te zien was. De ultieme reden om een abonnement op de streamingdienst te nemen. Die periode ligt (voorlopig) achter ons, tot groot ongenoegen van veel kijkers. Want ook al bekeken bijna 1,3 miljoen kijkers de première van het vierde seizoen van Familie Kruys gisteren op televisie, online regende het klachten dat via Videoland alleen de tweede aflevering vooruit te kijken was.

Vorig jaar was dat nog héél anders, toen verscheen het volledige derde seizoen online, om pas veel later via de lineaire televisie uitgezonden te worden. Maar nu RTL XL en Videoland samengevoegd zijn, is dat dus niet meer zo. Misschien is het tijdelijk, of wellicht wil RTL de klassieke tv-kijkcijfers enigszins oppompen door niet ineens hele seizoenen weg te geven via hun on demand-dienst Videoland.

Wat de reden ook mag zijn, ik vind het irritant. Ik vond juist dat ze goed bezig waren met Videoland door de toenemende vraag naar bingewatchen te faciliteren. Want wat is er nou lekkerder dan een heel seizoen Familie Kruys in één weekend bekijken? Dat kan nu pas weer over een aantal maanden, als alle afleveringen ook op televisie uitgezonden zijn geweest. Gelukkig staan er nog nieuwe seizoenen van Nieuwe Buren en De 12 van Oldenheim op het programma, daar kan Videoland het prima mee goedmaken door die wél in één klap volledig te plaatsen. Want met het vooruitkijken van GTST en een handje series ga je de oorlog ook niet winnen. En ietsiepietsie meer originele content is ook van harte welkom trouwens. Katja Schuurman staat sinds 1 september officieel onder contract bij RTL, geef die meid een heerlijke serie. Alvast bedankt.