Het nieuwste prestigeproject van John de Mol staat op het punt van beginnen: DanceSing gaat vanavond uit de startblokken bij SBS 6. Om Johnny de Mol uit Jinek te quoten: van mensen die kunnen dansen of zingen nu één talentenjacht maken, wat een creatieve armoede. Het ziet er bizar groots en flitsend uit, de kandidaten hebben bovenmatig veel talent en met types als Gordon en Trijntje Oosterhuis liegt de jury er niet om. Maar gaat dit nu écht weer een doorbraak in het genre worden?

Afgaande op de geschiedenis niet bepaald. Ik zet vijf talentenjachten op een rijtje die óók allemaal beloofden het nieuwe talent te zoeken, maar jammerlijk mislukten.

So You Think You Can Sing
Het zoveelste zangprogramma kende als unieke twist dat de talenten hun eigen performance moesten inschatten. Hoe beter ze dat deden, hoe meer geld ze verdienen. De gelikte show met onder andere Glennis Grace en Giel Beelen in de jury en André Hazes als presentator flopte jammerlijk. Het programma begon met een kleine 500.000 kijkers op dinsdagavond, maar zakte langzaam af naar de 300.000-grens.

Dance As One
Afgelopen najaar kreeg Nicolette van Dam weer eens een grote studioshow aangeboden op SBS 6 in de vorm van Dance as One. En ondanks alle hoge verwachtingen was dit ook wederom géén succes. De première trok op 27 oktober 2018 al een bizar laag aantal van 314.000 kijkers, het zakte al vrij snel onder de 200.000. Uniek aan deze show? Talentvolle dansers moesten nu samen dansen. Nicolette noemde het zelfs ‘de Olympische Spelen van de dans’. Goud werd er echter nooit gehaald. Daar kon die knappe Jan Kooijman als jurylid zelfs niks aan verbeteren.

Filmster Gezocht
Even geen dansen en zingen dan. In Filmster Gezocht ging presentatrice Leontine Borsato voor SBS 6 op zoek naar acteertalent. Vergeet de grote studio, in een donker pakhuis moesten regisseur Tim Oliehoek en acteurs Isa Hoes en Frank Lammers op zoek naar de nieuwe superster van het witte doek. De kijkcijfers schitterden niet: met 198.000 voor de eerste, was het na een paar weken al afgezakt naar een magere 160.000 kijkers.

The Next Pop Talent
Even terug de geschiedenisboeken in. Het jaar 2013. Toen bracht SBS 6 ons The Next Pop Talent. The usual suspects in de jury waren deze keer Glennis Grace, Xander de Buisonjé, Stacey Rookhuizen en Ruud de Wild. Het programma ging roemloos ten onder met 314.000 kijkers en ook van ‘winnares’ Melissa Janssen horen we bar weinig.

House of Talent
Meer recentelijk kwam SBS 6 met House of Talent op de proppen. Het vooravondprogramma moest een jaar gaan lopen, maar werd na zes maanden en 105 afleveringen vroegtijdig beëindigd wegens… juist: geen kijkers. De realityshow met een aantal talenten in één huis kwam bijna nooit boven de 200.000 kijkers uit en de finale trok -met uitgesteld kijken erbij- niet meer dan 170.000 kijkers vorige maand.

Met geen echte concurrentie van NPO 1 of RTL 4 vanavond heeft DanceSing vrij spel. Dus dáár kan het niet aan liggen. Johnny de Mol noemt DanceSing in het rijtje Big Brother en The Voice of Holland, maar ik schat het toch écht minder rooskleurig in. Het talentengenre is al jaren tot het gênante toe uitgeput. Kom met iets nieuws. Of ga terug naar het bekende en kom weer met een grote liveshow aan. Een van A tot Z uitgeschreven en platgemonteerde talentenshow die al weken voor de finale helemaal opgenomen is, daar win je tegenwoordig écht de oorlog niet meer mee.

DanceSing zie je elke donderdag om 20:30 uur bij SBS 6.