Onze favoriete streamingdienst Netflix heeft een mega goed georganiseerd algoritme om je als kijker een zo goed mogelijk beeld te geven waar je allemaal voor zou kunnen kiezen. Dat levert ook behoorlijk veel data op en dát is te zien aan nieuwe series die ontwikkelt worden. Zo bestaat de nieuwe Britse serie Sex Education uit een stukje The End of the F***ing World, zit er een retro-kant aan zoals in Stranger Things en heeft de serie het scherpe randje in de stijl van Big Mouth. Dat móet haast wel een killer van een serie opleveren en dat is wat mij betreft dan ook méér dan gelukt.

Asa Butterfield (bekend van Ender’s Game) en Gillian Anderson (kennen we van The Fall, uiteraard The X-Files en wat eigenlijk niet) spelen de hoofdrollen in Sex Education. Giechelen, gieren en glijmiddel zijn de steekwoorden van deze hilarische serie, mét goede boodschap. De serie draait om Otis, een terughoudende tiener die dankzij zijn moeder tegen wil en dank een expert is op het gebied van seks. Stiekem schaamt ie zich voor zijn enorme kennis door moederlief en is zelf helemaal nog niet met seks bezig. Hij besluit om op school een sekstherapie-kliniek op te richten, om zijn hopeloze medestudenten van Moordale High een handje te helpen en ervoor zorgen dat ze níet in hetzelfde schuitje terecht zullen komen.

Het is een heerlijke, eerlijke en soms gigantische grove serie geworden. Vol oprecht bruikbare tips voor kijkers die de weg in onze moderne seksuele wereld zijn kwijtgeraakt. Hoofdpersoon Otis is ondanks door de schaamte die hij voor zijn moeder voelt, wél een open-minded persoon geworden die niemand zal veroordelen omdat ie anders is. Voor Gillian Anderson is het ondertussen een héérlijke kans om Jean te spelen, een vrouw van middelbare leeftijd met een meer dan actief seksleven. De overige acteurs zijn allemaal relatief onbekende nieuwe talenten, dat maakt de beleving toch wel een stukje meer realistisch vind ik altijd. Sex Education is een fijne tijdbesteding voor een druilerig weekend zoals het komende, maar let even op: Netflix haalde een speciale commissie aan boord om te controleren wat precies geschikt is voor jonge kijkers. Voor 12 jaar en ouder dus.