Met nog geen jaar te hebben rondgewandeld in Meerdijk is de comeback van Tim Immers in Goede Tijden, Slechte Tijden alweer voorbij. Een prettig jaar is het niet geweest voor zijn klassieke personage Mark de Moor: hij verloor zijn grote liefde Marieke en verdwijnt nu voor achttien jaar achter de tralies voor moord.

Daarmee komt er toch een vrij flauw gevoel over aan de grootste terugkeer van Mark en Marieke die afgelopen maart groots werd aangekondigd. Een dode Marieke en Mark die een moordenaar is, schrijft niet alleen een andere geschiedenis voor de personages, het roept óók de vraag op: waarom zijn ze in hemelsnaam teruggehaald?

https://www.instagram.com/p/BtjX_0cIFDX/

Want de verhaallijnen van het zusje van Janine en haar echtgenoot Mark (die de rol tussen 1992 en 1995 ook al speelde) werd nooit écht boeiend. Eerst zaten ze financieel aan de grond, daarna werd Marieke ziek en werd Mark een ordinaire vreemdganger. Een ook al heeft ie nu Janine op heldhaftige wijze gered, zo’n lange gevangenisstraf vind ik een slappe-hap oplossing van de scriptschrijvers.

https://www.instagram.com/p/BtfdMzdI2RV/

En het is niet voor het eerst, GTST heeft er namelijk een handje van om iconische personages bij een comeback de nek om te draaien.

 

Linda Dekker – Babette van Veen

Sinds 2015 behoort Babette van Veen als Linda Dekker weer tot de vaste cast, maar tegenwoordig doet ze me eerder aan een verkapte Helen Helmink denken dan de speelde bitch van vroeger. En het is niet de eerste keer dat Linda terugkeerde naar Meerdijk: in 2005 was ze drie maanden te zien, maar met een slappe verhaallijn waar ze werd doodgewaand door Morris maar later toch levend vertrek kwam ze er óók al vrij bekaaid vanaf.

Jef Alberts – Bartho Braat

Net na de festiviteiten van het 25-jarige jubileum van GTST verliet Jef Alberts begin 2016 voorgoed Meerdijk. Of nou ja, voorgoed bleek het niet te zijn, want hij is in elk jaar dat daarna volgde wel weer teruggekeerd. Maar zijn dialogen zijn vaak niet meer dan wat wijze raad hier of een schouder om uit te huilen daar. Dan kan ie beter gewoon fulltime terugkeren en met Laura lekker gaan drinken aan de bar van De Koning. Nu is het steeds net niks.

 

Martine Hafkamp – Inge Ipenburg

Het was dé soapontwikkeling van 2017 toen lievelingspersonage Martine Hafkamp in 2017 terugkeerde in GTST. Maar ook dit verhaal liep redelijk snel met een anticlimax af: Martine bekende alle schuld van haar slinkse dagen en sprong uit een helikopter in de zee en haar lot is nu volledig in het ongewisse. Daarnaast had ze paars haar. Laat haar please gewoon nog één keer terugkomen om het goed te maken, dat zijn de makers aan ons verschuldigd. En langer dan drie maanden deze keer.

En wat Mark betreft: prettige zit daar in de cel. Ik hoop dat iemand je ooit nog komt opzoeken en dat we daar dan als kijker ook getuige van mogen zijn.