Ik weet nog dat ik vroeger als klein Ericje in bed lag en vanuit de woonkamer beneden hoorde ik de televisie waar mijn ouders naar zaten te kijken. Veel herinner ik me daar uiteraard niet van, maar wél dat daar elke week de tune van Medisch Centrum West tussen zat. Ze waren overigens niet de enige, er keken tussen 1988 en 1994 zo’n 3 tot 4,5 miljoen mensen naar de eerste avondsoap van Nederland (cijfers á la De Luizenmoeder zeg maar). Op 11 februari 1994 viel na 100 afleveringen het doek bij de TROS, vandaag precies 25 jaar geleden dus.

Als je nu de oude beelden terugkijkt, lijkt het wel een slechte persiflage. Zo amateuristisch. Dat waren de eerste kritieken trouwens ook, vooral uit de ‘echte’ medische wereld. Maar na een aantal afleveringen ging de knop om en was Nederland verkocht. Al in het premièreseizoen stond Medisch Centrum West week na week boven aan de kijkcijfer top 25. Types als Marc Klein Essink, Rob van Hulst en Annemieke Verdoorn waren in één keer superbekend.

De verhaallijnen waren in die tijd ongekend en baanbrekend. Van euthanasie tot homoseksualiteit, tot de vele vele vele ongewenste zwangerschappen van zo’n beetje elke vrouw die Jan van de Woude aanraakte. In 1992 kreeg Medisch Centrum West dan ook de felbegeerde Televizier-Ring uitreikt van niemand minder dan Paul Verhoeven en een nog gigantisch onbekende Wendy van Dijk, nadat ze de twee jaren ervoor mis hadden gegrepen.

In 2013 werd een geweldige documentaire gemaakt over vijfentwintig jaar Medisch Centrum West, vandaag is natuurlijk de perfecte dag om die weer eens te uit de mottenballen te trekken:

En waar niet alleen vandaag, maar misschien wel ná vandaag over nagedacht moet worden is een tweede leven voor Medisch Centrum West. Ik vind namelijk dat je sommige dingen van vroeger niet weer tot leven moet wekken, maar MCW valt daar wat mij betreft niet onder. Er is niet één langlopende ziekenhuisserie in Nederland, wat toch gênant is als je bedenkt dat ER het vijftien jaar wist vol te houden en Grey’s Anatomy dat record volgend jaar met zestien jaargangen gaat verbreken. Laatste poging Centraal Medisch Centrum op RTL 4 wist het slechts twee seizoenen vol te houden en stierf een vroege en stille dood. Tijd voor John de Mol dus om de nieuwste generatie kennis te laten maken met Medisch Centrum West vind ik.

De timing daarvan is overigens perfect: het echte ziekenhuis in Lelystad waar de serie vroeger werd opgenomen, is na faillissement van de ondergang gered. Maar ja, het ziekenhuis is veel te groot om het geringe aantal patiënten te huisvesten, dus kan er makkelijk een verdieping vrijgemaakt worden voor Medisch Centrum West 2020. Een paar oudgedienden zoals Marc Klein Essink, Anja Winter, Rob van Hulst en Annemieke Verdoorn kunnen terugkeren en vlak voor hun pensioen het stokje overgeven aan de nieuwe garde. Succes gegarandeerd, misschien een zekerheid waar SBS 6 met smart op zit te wachten? Ik in ieder geval wel.