Eigenlijk is het niet te bevatten: de Amerikaanse actrice Betty White viert dit jaar haar tachtigste jubileum in de showbizzwereld. Dat betekent dat ze ongeveer net zo lang aan het werk is op het medium televisie, als dat het medium überhaubt bestaat. En van The Mary Tyler Moore Show tot The Golden Girls, iedereen zou deze vakvrouw moeten kennen.

Het aanstaande jubileum was voor de zender PBS in ieder geval reden genoeg om met een nieuwe documentaire over Betty op de proppen te komen. En niet zomaar eentje: de eeuwige Golden Girl werd maar liefst tien jaar gevolgd en ondervraagd om een zo goed mogelijk beeld van het icoon te krijgen. Daarbij kwamen niet alleen haar tv-rollen ter sprake, maar óók andere pareltjes, zoals de film The Proposal en haar fantastische presentatie van het sketchprogramma Saturday Night Live in 2010. Een optreden waar Betty overigens doodsangsten voor uitstond.

Volgens mij een heerlijk document geworden, vol bekende gezichten en verhalen. En ik begrijp dat veel mensen in Nederland wellicht nog nooit van haar gehoord hebben, maar Betty is écht tv-geschiedenis. Daarom hoop ik dat er op de NPO minstens ergens een gaatje vrij is om deze docu uit te zenden. En anders zijn er altijd nog de donkere krochten van het internet natuurlijk, maar liever niet.