Ga er maar aan staan. Niet alleen moet Nadia Moussaid zich bewijzen op één van de belangrijkste plekjes in het uitzendschema van NPO 1, dat moet de KRO-NCRV-journalist ook ineens een week eerder dan gepland. Want dat ze Jinek tijdens de maand augustus zou vervangen wist ze al, maar kwam door het vervroegde verlof van Eva in een stroomversnelling. En dus was de eerste Laat op Eén gisteravond een feit.

Afgaande op de eerste reacties op social media was de vuurdoop van Nadia op de late avond niet direct een slechte.

https://twitter.com/ReindHoeven/status/1024043103513182209

Al waren er -natuurlijk- ook de nodige azijnpissers actief op Twitter.

Eerlijk is eerlijk: ik vond deze eerste aflevering niet zo heel erg top. Al valt de woordkeuze van eerste aflevering te betwisten, want eigenlijk is Laat op Eén gewoon Jinek met een ander poppetje aan het hoofd van de tafel. Andere graphics, maar verder hetzelfde decor, opbouw, alles. Lastig voor Nadia lijkt me, want misschien komt ze veel beter tot haar recht in een eigen format, nu zit ze letterlijk vijf weken op de plek van Eva. De onderwerp- en gastenkeuze van is me daarnaast ook een raadsel. Gesprekken over de drukte op Schiphol heb ik vandaag en het hele weekend al gezien. En weer het herkauwen van de Thaise jongetjes die zaten opgesloten in die grot, really? Zelfs een gesprek over de Tour de France had ik als niet-sportliefhebber nog relevanter gevonden. Alleen de lach van Sander Schimmelpenninck zorgde uiteindelijk voor een lichtpuntje in de show, al was ook dat gesprek over zijn nieuwe programma De Opvolgers niet écht om over naar huis te schrijven.

Gemiste kans. Zelfs op het hoogtepunt van de komkommertijd in een bloedhete zomer moet er écht meer urgentie in een late night show te vinden zijn. Of gooi er desnoods wat entertainment in. Ik hoef niet op de late avond een bloemlezing uit De Volkskrant van die ochtend te krijgen. Maar hé, er komen nog vierentwintig afleveringen aan voordat Jeroen Pauw terugkeert van zijn zomervakantie, dus er is ouderwets werk aan de winkel. Blijf je toch lekker scherp van.