Een stukje geschiedkundige informatie over het medialandschap vandaag. Het is namelijk alweer precies achttien jaar geleden dat op 2 april 2001 de naam Veronica verdween als commerciële omroep (op dat moment dan) en werd vervangen door Yorin. Een verplicht nummertje, omdat Veronica met ruzie uit de Holland Media Groep (het huidige RTL Nederland, red.) was gestapt. De HMG mocht werkelijk álles behouden, behalve de naam en het programmablad. De rebrand tot Yorin was een noodgreep, omdat de oorspronkelijke naam ME door de rechter werd verboden na klachten van kledingwinkel WE.

Met de subtitel The Movement wilde Yorin een multimediaal platform worden, met televisie, radio en internet. Heel vooruitstrevend in die tijd, maar voor het publiek was het allemaal een tikkeltje te ingewikkeld, vooral omdat de zender gewoon het oude Veronica was, met dezelfde programma’s en sterren.

Niet alleen bij ons werd er wat lacherig gedaan over Yorin, ook internationaal stond de jongerenzender van RTL bekend als ‘de urinezender’. De look en feel waren prachtig, maar sloegen nooit echt aan. En toen op 30 maart 2003 als laatste zender van Nederland de omroepsters en Arie Boomsma verdwenen, behoorde het smoelwerk van het oude Veronica definitief tot het verleden.

Op 12 augustus 2005 kwam er een definitief einde aan het korte Yorin-avontuur. RTL Nederland startte toen -mede door de komst van de zender Talpa- met hun family of stations-aanpak, waarbij alle programma’s van Yorin verhuisden naar RTL 5: de nieuwe jongerenzender van RTL. Het kanaal van Yorin werd omgedoopt tot RTL 7, waarbij toen werd gestart met series, films en sportprogramma’s. Maar ook al was het héél kort, het is toch een belangrijk stukje tv-geschiedenis. Met prachtige vormgeving en kleuren. Maar misschien was het allemaal nét iets te modern voor die tijd.