De Oscarnominaties staan voor de deur. Niet gek dus dat Universal Pictures had besloten om het prachtige Boy Erased zo ongeveer nu in de Nederlandse en Belgische bioscopen uit te brengen. Dat plan ging van tafel bleek vorige maand: ‘het commercieel potentieel is te beperkt in de landen waar ie tot nu toe is uitgebracht’, was toen de officiële verklaring. Bizar natuurlijk, dit soort films moet je júist laten zien. Zeker nu. Ook in Nederland. Al gaan er uiteindelijk maar vijftien mensen naar de bioscoop. Die zullen allemaal niet teleurgesteld zijn. Hooguit enorm verdrietig.

Boy Erased zit namelijk direct onder je huid. Oké, een heel gezellig gevoel krijg je er dus niet van, het is intens. Een waargebeurd verhaal over Jared, een achttienjarige homoseksuele jongen die uit de kast komt bij zijn ouders: gespeeld door Nicole Kidman en Russel Crowe. Als diepgelovigen sturen ze hem naar een conversietherapie voor homo’s. De pijn en ellende die ze hem daar toebrengen met het verloochenen van je ware aard komt keihard binnen en snijdt werkelijk door je ziel. Gooi daarnaast nog een portie dramatische muziek (van Troye Sivan, die ook een rolletje heeft in de film) en een knettersterke Nicole Kidman tegenaan en je zit toch zo’n driekwart van de film met een brok in de keel te kijken. Ik in ieder geval wel. En als dat ‘t nog niet voor je doet dan rollen van het feit dat anno 2019 nog zo’n 77.000 Amerikanen in dit soort anti-homo-reservaten de tranen spontaan over je wangen denk ik zo.

Het zet nogal in perspectief hoe fijn we het in Nederland hebben. Hoe gek sommige extreem gelovige Amerikanen nog steeds zijn. Maar vooral dat we lief voor elkaar moeten zijn, van wie we ook willen houden, of waarmee we ons leven door willen brengen. Ik hoop dat Boy Erased alle Oscars wint, maar dat gaat ‘m helaas niet worden. Net als een verdiende bioscooprelease dus. Hij is via de illegale wegen te krijgen, maar je kunt ook nog eventjes geduld hebben: op 6 maart komt de dvd uit. En o ja: Lucas Hedges speelt de hoofdrol en die is <3.