Het blijft toch steeds een bizarre gewaarwording: de allernieuwste films zonder bioscoop thuis op de bank kunnen bekijken via Netflix. En dan ook niet de minste titels: voor laatste aanwinst Velvet Buzzsaw is een sterrencast van onder andere Rene Russo, Toni Collette en John Malkovich aangetrokken, die onder leiding van Jake Gyllenhaal een aardige film hebben neergezet. Aardig, net geweldig. De hype die rondom de film hangt ontgaat me enigszins eigenlijk.

Om te beginnen: het plot. Jake Gyllenhaal speelt de artistieke en biseksuele kunstrecensent Morf Vandewalt. Dankzij zijn leven krijgen we een bijna satirisch kijkje in de oppervlakkige zeepbel van de kunstwereld. Als het kersverse vriendinnetje van Morf -waar hij zijn lover voor verlaten heeft- een schat aan kunst in het appartement van haar overleden bovenbuurman vindt, beginnen de problemen. Zo halverwege Velvet Buzzsaw verandert de film dan ook in een soort artistieke versie van Final Destination, omdat iedereen die geld heeft verdiend aan de gestolen kunstwerken stuk voor stuk op gruwelijke wijze komt te overlijden.

Een echte thriller zou ik het niet noemen, daar is het te lachwekkend voor. De dialogen zijn soms zó oppervlakkig dat ze nauwelijks het niveau van een slechte soap overstijgen. En de sterfscènes zijn vreselijk lachwekkend, ik durf niet helemaal te zeggen of dat de bedoeling van regisseur Dan Gilroy was, of dat het per ongeluk zo gekomen is. Gooi dan nog de irritante actrice Zawe Ashton in de mix, die als een soort mislukte Meghan Markle écht te veel scènes gekregen heeft en je hebt een middelmatige film te pakken. Zo eentje waar je echt wel de kriebels van krijgt als je daarna in de schemering je weg richting bed moet vinden, maar waar je bij het zien van het felle licht in de badkamer meteen weer van dat gevoel af bent. Velvet Buzzsaw is prima voor een rustig avondje, maar blijft daarna geen seconde hangen. Op momenten aardig, maar over het algemeen letterlijk a bloody mess. En daar kan zélfs een bijna-naakte Jake Gyllenhaal voor de liefhebbers echt níets aan veranderen.