Het jaar 2003 was een pittige voor trouwe kijkers van tienerseries. Iconische series zoals Dawson’s Creek en Buffy The Vampire Slayer verdwenen van de beeldbuis en lieten daarmee een gapend gat in het genre achter. Een plekje dat prima opgevuld kon worden door The O.C. dachten de makers toen. Daar hadden ze gelijk in, want de serie over een stelletje rijkeluiskinderen in Orange County, Californië werd een gigantische hit. Vandaag is het precies vijftien jaar geleden dat de eerste aflevering uitgezonden werd in Amerika: 5 augustus 2003.

The O.C. werd al snel een pareltje in de popcultuur en kreeg hysterische reviews uit de pers. Het betekende ook de grote doorbraak van onder andere Rachel Bilson, Mischa Barton en Chris Carmack. Vier seizoenen lang wist de serie bakvissen over de gehele wereld te vermaken.

Maar het ging -helaas- snel bergafwaarts met de serie. Hysterische en onrealistische verhaallijnen maakten al snel duidelijk dat een lange adem zoals Beverly Hills 90210 en Melrose Place niet was weggelegd voor de O.C.-cast. De kijkcijfers kelderen drastisch en ook de sfeer op de set werd er niet beter op, verhalen over ruziënde acteurs en actrices bepaalden de headlines. In 2007 ging de stekker definitief uit de reeks, maar niet zonder toch een gigantische stempel op de tv-wereld gedrukt te hebben. Dus tóch even een eervolle vermelding vandaag, opdat we niet vergeten.