Mocht je de afgelopen tijd enorm veel tijd hebben doorgebracht op de bank met een flinke portie Netflix-content, dan ben je absoluut niet de enige. De streamingdienst heeft namelijk de cijfers onthuld van drie van hun laatste hits en die zijn absoluut niet verkeerd. Indrukwekkend zou ik het eerder noemen. Zo bereiken de series You en Sex Education deze maand allebei nog de 40 miljoen streams, terwijl de Sandra Bullock-film Bird Box inmiddels al de 80 streams gepasseerd is. Let op: deze cijfers zijn per account en niet per aflevering. Wowza dus.

Het is redelijk opmerkelijk te noemen dat Netflix überhaubt cijfers uit de doeken doet over hun series. Voorheen hulden ze zich in stilzwijgen om de concurrentie vooral niet slimmer te maken dan ze al zijn. Vorige maand deden ze dat voor het eerst met Bird Box, daar komen dus nu bovenstaande cijfers bij. Blijft allemaal heel vaag nog steeds, maar waarschijnlijk doen ze het om indruk te maken. Wat mij betreft is dát geslaagd.

Met een bereik van 195 landen is het overigens moeilijk te zeggen of 40 miljoen binnen één maand per serie nu goed is of niet. Er is namelijk nul vergelijkingsmateriaal. Ook heeft Netflix laten weten dat als iemand minstens 70 procent van een aflevering heeft gekeken, dat al als een kijker telt. Dus gegevens over wie hoeveel van een seizoen kijkt en waarom ze afhaken zijn er niet. En dat zijn juist de metingen die bij de traditionele televisiezenders wél beschikbaar zijn, dus lastig verhaal. Hoe dan ook, de kop is eraf met deze eerste cijfers. Netflix staat er echt wel om bekend dat ze bij de tijd willen blijven, dus het zou me niets verbazen dat er meer én duidelijkere statistieken beschikbaar komen in de toekomst. Voor nu: ze zijn goed bezig.