Na drieëntwintig jaar afwezigheid kreeg Janine Elschot afgelopen voorjaar haar soapzusje Marieke terug in Goede Tijden, Slechte Tijden. Met een nieuw gezicht: actrice Lidewij Mahler nam de rol op zich en ze nam Mark de Moor mee, die nog wél werd gespeeld door good old Tim Immers.

Ze waren eerst nog arm en logen alles bij elkaar…

..maar al snel vonden ze hun plekje in Meerdijk weer terug. Hoewel, de teruggekeerde Marieke is niet meer de Marieke van vroeger. Behalve een nieuw uiterlijk heeft ze zich namelijk ook een behoorlijke persoonlijkheidsstoornis aangemeten tijdens haar afwezigheid. Dat blijkt uiteindelijk anders in elkaar te zitten: ze heeft dementie.

Een indrukwekkende verhaallijn volgde. Ik geef toe, de enige keer was het geloofwaardiger dan de andere. En soms was het ook gewoon lachwekkend. Maar ik vond het bijzonder om het verdriet tussen Janine en Marieke en de struggles voor Mark om te leven met een zieke vrouw week na week echt wel oké in beeld te zien worden gebracht.

Maar aan al het goede komt -vooral in soapland- ooit een einde. Nadat Ludo en Janine afgelopen week werden weggeduwd door Marieke om ze te beschermen voor een aanrijding, werd ze zelf slachtoffer. In levensgevaar kiest Marieke ervoor om vanwege haar dementie de behandeling te stoppen. Ze ligt in het ziekenhuis waar iedereen afscheid van haar komt nemen. De oude garde is daarbij lekker vertegenwoordigd: Linda, Laura, Mark, Janine en Ludo zijn er allemaal bij.

Uiteindelijk komt het personage in de laatste minuten van aflevering 5940 op 11 januari 2019 te overlijden. In een hartverscheurende scène waar werkelijk iedereen een brok van in de keel móet krijgen.

Ik ga Marieke missen. Ze was verfrissend, leuk, lief en anders. Zoals je er in het echte leven minstens ééntje van dichtbij moet hebben. Het was leuk voor Janine dat ze haar zusje weer had, vind het oprecht nogal intens om haar terug te halen en te laten sterven nu. Maar ja, dat geeft de lustige Mark weer nieuwe kansen in het leven. Marieke is er overigens nog een heel klein beetje bij: in de leader van GTST is ze vanaf maandag vervangen door nieuweling Bertrie Wierenga, maar in de kleine vakjes zijn ze haar vooralsnog vergeten weg te halen.

So long Mariek.