Wat hebben we de afgelopen acht jaar moeten lachen om Samantha de Jong, beter bekend als Barbie. Ik maakte er vorige maand nog een hilarisch overzichtje van. Maar het lachen is ons allemaal wel zo’n beetje vergaan na vandaag. Wat er aan de hand is blijft nog een beetje gissen, de normaal zo spraakzame Hagenezen houden hun lippen stijf op elkaar. Maar dikke kans dat het om een zelfmoordpoging van Nederlands bekendste realitysterren gaat. Terwijl haar kinderen in huis waren. En dat is natuurlijk helemaal kak.

Dat het al langer minder goed ging met Samantha wisten we stiekem allemaal wel. Barbie zou van een uitkering leven en daarnaast zou ze zich ‘gebruikt’ voelen door haar manager en RTL. Volgens Sam zou de zender misbruik van haar maken. “Er was maar één ding belangrijk: de kijkcijfers”, aldus de realityster. “Jarenlang hebben ze me voor de 25.000 euro die ik kreeg als een hoer behandeld”, vertelde ze onlangs. En Bobbi Eden liet ook vrij recentelijk in een column van Panorama al weten dat ze zich grote zorgen maakte om Barbie. “De geldproblemen, de bijstand, problemen met de kinderen, de dreigende huisuitzetting… Voor mij stond een gebroken mens. En helaas moet ik zeggen dat ik bang ben dat er drugs in het spel zijn. Ik heb haar die avond naar huis gestuurd met het advies om hulp te gaan zoeken”, schreef ze.

En vandaag is Samantha met gillende sirenes naar het ziekenhuis gebracht, waar ze momenteel nog verblijft. Hoe erg de situatie is weten we nog niet, maar gezien het feit dat haar huis verzegeld is geweest door de politie en dat ex-man Michael zonder extra onderbroek direct op het vliegtuig vanuit Spanje is gestapt beloven niet veel goeds. Of het daadwerkelijk een zelfmoordpoging was en in hoeverre Samantha daar uitgekomen is, moeten we afwachten. Het lijkt hoe dan ook volledig mis te zijn.

We stonden erbij en we keken ernaar. Die vlieger gaat ook nu weer op. Want misschien wisten we als journalisten en tv-kijkers heus wel dat het niet goed ging met de blondine, maar dat ‘t zo ernstig was, werkelijk geen idee. Ik heb een paar maanden geleden nog zitten gieren toen ze in Chantal Blijft Slapen zo eerlijk en openhartig was. Misschien hadden we gewoon eens aan haar moeten vragen hoe het ging. Of misschien beter op kunnen letten toen ze zo’n volledig zooitje van haar leven aan het maken was. Of in plaats van zoeken naar schandalen rondom haar privéleven ons eens kunnen verdiepen hoe Samantha er mentaal aan toe was. Achteraf gelul allemaal, kunnen we nu helemaal niks mee. Laten we vooral stoppen met grapjes maken, want wat er ook voorgevallen is en welke fouten Samantha misschien ook gemaakt heeft, please laat haar voor de kinderen fatsoenlijk uit dit drama komen. En de rust krijgt die ze na de afgelopen acht jaar-achtbaan overduidelijk nodig heeft.