Het was een boeiend tv-jaar, dat 2018. Vooral de ontwikkelingen rondom John de Mol en zijn pogingen om SBS 6 eindelijk weer eens op de kaart te zetten blijven me onwijs interesseren. En er is daar al een behoorlijke slag geslagen: de mannen van Voetbal Inside, Gordon, Johnny de Mol en recentelijk nog zijn eigen formats Dance Dance Dance en It Takes 2, allemaal losgeweekt van RTL 4. De strijd is daarmee nog lang niet gestreden: als het aan John ligt vormen straks ál zijn formats de basis van het nu nog kwakkelende SBS 6. Dus zouden Het Perfecte Plaatje, Helemaal het Einde en natúúrlijk The Voice of Holland aan het rijtje transfers toegevoegd moeten worden. En dan is er uiteraard nog het grootste kroonjuweel uit de Talpa-stal: zuslief Linda de Mol.

Op deze eerste dag van 2019 is het namelijk Linda die het eerste grote primetime-programma op RTL 4 voor haar rekening neemt, een feestelijke aflevering van Postcode Loterij: Miljoenenjacht. Maar de kans dat dit haar laatste Nieuwjaarsdag bij RTL is, lijkt me inmiddels zo’n negenennegentig procent zekerder geworden. “Ik heb natuurlijk altijd gezegd: als hij echt vindt dat hij me heel erg nodig heeft en hij een bepaald plan heeft, dan kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Hij is m’n broer, hè? Maar dat heb ik dit jaar nog niet gedaan. Ik heb het ook heel erg naar mijn zin bij RTL. Alle programma’s gaan voorlopig allemaal nog gewoon door”, vertelde Linda twee maanden geleden nog aan Radio 10. Toen had broerlief haar dus nog níet benaderd voor een overstap naar zijn SBS 6. “Ik heb gezegd dat ik nog een jaar bijteken bij RTL en in dat jaar wil ik er nog even rustig over nadenken”.

En dat jaartje is opvallend vind ik. Topstuk Ik Hou van Holland staat al een tijdje in de koelkast en zou stiekem achter de schermen alvast opgewarmd kunnen worden om bij SBS 6 weer geserveerd te worden. Linda sluit ondertussen haar RTL-tijdperk netjes af, zoals ze in 2005 ook bij de TROS deed voor haar grote overstap naar Talpa. Toen verkoos ze ultieme zekerheid en succes voor een onzekere toekomst, maar wél eentje aan de zijde van haar broer. Die geschiedenis herhaalt zich gewoon.

Dus nog een succesvol seizoen Oh, Wat een Jaar maken en op passende wijze afscheid nemen van Familie Kruys met een vijfde en laatste seizoen. Linda’s Zomerweek slaat een jaartje over, dus alle seinen staan op groen voor de grote De Mol-reünie op SBS 6. Niet alleen omdat Linda zijn zus is, maar als John zo graag ál zijn formats op SBS 6 wil hebben, dan júist die van Linda natuurlijk, tenslotte toch de meest succesvolle. Behalve het matige succes van The Story of My Life verandert zo’n beetje alles wat de blonde tv-babe aanraakt in goud.

Het is dus niet een kwestie van óf Linda gaat, maar wannéér. En of ze dan het übersuccesvolle Miljoenenjacht mee mag nemen, met de komst van Caroline Tensen en haar Eén Tegen 100 zitten nu net alle Postcode Loterij-shows lekker overzichtelijk op RTL 4. Of ze gaat lekker freelancen: Miljoenenjacht op vier, alle anders shows en series op zes. Verrassend gaat de mega-transfer dus niet zijn, spannend des te meer. Want vorig jaar was dus een uiterst boeiend tv-jaar, ik denk dat daarmee alleen nog maar de basis voor 2019 is gelegd. Grondvesten schudden, dat soort scenario’s komen eraan. Vergeleken daarmee is het finalespel van Miljoenenjacht een niemendalletje. En dat zou ik voor geen miljoen willen missen. Happy New Year!

Foto’s: RTL/Roy Beusker