Als een gigantische voorstander van het terughalen van bekende titels en ultieme klassiekers, moet ik ook af en toe erkennen dat die formule niet altijd even succesvol afloopt. Zo was het tiende seizoen van het zoveelste leven van The X-Files in 2016 al vrij middelmatig, de elfde reeks dit voorjaar was serieus enorm teleurstellend. Na een finale waarvan eigenlijk niemand iets begreep, het klachten regende op social media en zelfs hoofdrolspeelster Gillian -Scully- Anderson haar ellende van zich af moest twitteren, lijkt het boek rondom The X-Files definitief gesloten te zijn.

Maar ho, stop, wacht even. Niets daarvan. Chris Carter, de grote man achter The X-Files vertelde afgelopen maart nog vol trots dat een twaalfde seizoen er ‘echt wel’ zou komen, ondanks dat Gillian Anderson had laten weten echt echt écht niet meer terug wilde keren als Dana Scully. Omdat ook David Duchovny nog wel verder wilde als Mulder, werden de opties voor een nieuwe reeks bekeken. En dat is op zich aardig, seizoen elf eindigde namelijk met een gigantische cliffhanger.

Inmiddels zijn we een paar maanden verder en zegt diezelfde Chris Carter ineens in interviews dat de komst van een twaalfde seizoen toch écht afhangt van Gillian Anderson en dat The X-Files zonder haar niet The X-Files zijn. Dat vond ik de afgelopen twee seizoenen mét haar al niet het geval, dus het lijkt me hoe dan ook tijd om de franchise definitief te sluiten. Maar ook al bezit ik géén voorspellende gave, ik weet zeker dat die files nog niet gesloten zijn. Er komt heus meer.