Op 2 oktober 1989 ging de eerste echte commerciële tv-zender RTL 4 van start in Nederland als RTL Veronique. In deze podcastserie praat entertainmentjournalist Eric de Munck daarom onder vier ogen met de sterren van dat eerste uur. Wat is hun verhaal over dertig jaar RTL? 📺

 

Aflevering 3: Hans Kazàn

In deze aflevering: Hans Kazàn. Werd zonder dat hij het in eerste instantie zelf wist één van de bepalende gezichten van RTL Veronique tijdens het allereerste begin in 1989. Met Prijzenslag maakte hij van de eerste horizontaal geprogrammeerde tv-quiz een gigantisch succes. De kreet ‘Kom maar naar beneden en sla je slag’ hangt nog stééds aan Hans. Na het stoppen van Prijzenslag maakte hij nog een aantal andere (goochel)programma’s voor RTL, maar keerde uiteindelijk terug naar de TROS. Hoe kijkt hij terug op die beginjaren?

Beluister de aflevering hieronder via Spotify en abonneer je vooral via Apple Podcasts.

Aflevering 2: Albert Verlinde

In 1992 beleeft Albert Verlinde zijn grote doorbraak bij RTL 4 met het eerste echte entertainmentprogramma van Nederland: Showtime. Hij presenteert het programma jarenlang vergezeld door Paulien Huizinga met groot succes. Na interne veranderingen en strubbelingen vertrekt Albert in september 1996 naar SBS 6 om daar het showbizzblok in Hart van Nederland groot te maken. Maar in 2001 keert hij na vijf jaar terug op het nest en start daar samen met Beau van Erven Dorens wéér een instituut: RTL Boulevard. Hij tekent oorspronkelijk een contract voor drie maanden, maar blijft uiteindelijk vijftien jaar aan RTL Boulevard verbonden. Na zijn vertrek in 2016 maakte hij nog één seizoen RTL Live voor RTL 4 om vervolgens weer naar SBS 6 te verkassen. Daar was ie in 2019 enkele maanden te zien in 6 Inside. Met Eric praat ie over die spannende begintijd, maar ook hoe televisie in dertig jaar tijd enorm veranderd is. En hoe ziet de toekomst er eigenlijk uit?

Beluister de aflevering hieronder via Spotify en abonneer je vooral via Apple Podcasts.

 

Aflevering 1: Henny Huisman

Henny Huisman. Bekend van grote studioshows zoals De Surprise ShowMini Playbackshow en Soundmixshow. Eigenlijk vertrokken bij de publieke omroep om voor TV10 te gaan werken, de grote concurrent van RTL. Dat avontuur mislukte en hij voegde zich bij de sterrenstal van Veronique. In dit openhartige interview praat hij over die begintijd, maar ook over het pijnlijke en verdrietige afscheid bij RTL 4 en de kansen voor een terugkeer.

Beluister ‘m hieronder online via Spotify. Wil je geen aflevering missen? Abonneer je dan via Apple Podcasts!