Liefhebbers van nieuws en achtergronden met een unieke invalshoek slaan de website BuzzFeed waarschijnlijk geen dag over. Seksualiteit, politiek, internet en entertainment-onderwerpen worden daar beschreven op een eigen en unieke manier. En dat levert soms een schandaaltje op hier of daar. Netflix besloot om samen met de schrijvers van BuzzFeed de documentairereeks Follow This te maken over het reilen en zeilen van de website en zet in elke aflevering één van de heetste onderwerpen van de site centraal.

De gevaarlijke wereld van de mannenrechtenactivisten komt bijvoorbeeld voorbij. Ongelofelijk heftig om te zien vond ik die, ik had géén idee dat het bestond. En omdat je naast het fenomeen óók nog een kijkje krijgt in de totstandkoming van een BuzzFeed-artikel en de bijbehorende ellende die daar bij komt kijken heb je in Follow This altijd een dubbele laag te pakken. Ook duikt de reeks in de geavanceerde technologie waardoor de grens tussen feiten en fictie in de politiek bijvoorbeeld heel vaag worden en staat er een aflevering helemaal in het teken van Amerikaanse sekswerkers.

Alle afleveringen duren zo’n achttien minuten. Voor mij meestal het moment dat m’n spanningsboog de handdoek serieus in de ring gooit, daarin ben ik dus vast niet de enige. De samenwerking met BuzzFeed voor Follow This is de tweede in deze soort voor Netflix. Een paar maanden geleden lanceerden ze al de docuserie Explained in samenwerking met de Amerikaanse nieuwssite Vox. Smart move. Beide series smaken nu al naar meer.