Het is feest in Huize Van der Velden! Joey mag namelijk vandaag alweer tweeëndertig kaarsjes uitblazen. Maar dat betekent óók dat het toch alweer vijftien jaar geleden is dat de acteur doorbrak in de tv-versie van Costa! Het verlengstuk van de film waar onder andere Daan Schuurmans, Georgina Verbaan, Michiel Huisman en Katja Schuurman in te zien waren. Die deden óók in de serievariant nog mee, maar wel heel eventjes.

De cast werd tijdens de jaren daarna in moordend tempo opgevolgd door het ene nieuwe talent na het andere. Waaronder dus óók de jarige Joey van der Velden. Hoe is het met die types? En wist je van sommige mensen überhaubt dat ze ooit in Costa! hebben gezeten? Een klein overzicht van mijn favorieten!

Uiteráárd te beginnen met Joey! Hij speelde tussen 2003 en 2005 mee in het derde en vierde (tevens laatste) seizoen van Costa! bij BNN. Het was zijn eerste vaste rol na wat gastrolletjes. Fun fact: in seizoen drie heette zijn personage Dannie, maar in de vierde reeks was dat plotseling Danny geworden. Net íetsje chiquer misschien? Na Costa! was ie jáááren te zien als Daan in de sitcom Kinderen Geen Bezwaar. Gevolgd door kinderpogramma’s en later nog de SBS 6-serie De Hoofdprijs. Tegenwoordig timmert ie lekker aan de weg als ochtendjock bij SLAM! op de radio.

Voordat Sylvie Meis eigenlijk alleen nog maar in het nieuws verscheen door haar uiterlijk en liefdesleven, had La Meis ook nog een acteercarrière in Nederland. Die dus begon in het tweede seizoen van Costa! waarin Sylvie te zien was als Ice. Een die ze óók in seizoen drie nog vertolkte en zelfs voor de special Pista! was ze er nog bij. Al tijdens Costa! werd Syl presentatrice bij MTV en later TMF. Sinds 2008 maakte ze furore als jurylid en presentatrice in Duitsland, nadat toenmalig echtgenoot Rafael van der Vaart daar een überpopulaire voetballer werd. De acteerklussen liet Sylvie lange tijd aan zich voorbij gaan, maar vorig jaar was ze tóch ineens weer te zien in Elvy’s Wereld: So Ibiza.

Ook Bas Muijs heeft kortstondig onderdeel uitmaakt van het propperteam in Salou. In seizoen drie en het begin van seizoen vier speelde hij Paulo. Die overigens net als het personage van Joey van der Velden ineens een andere naam kreeg: vanaf de vierde reeks was het Paolo. Juist. Costa! was niet de doorbraak voor Bas, hij was namelijk al een aantal jaar te zien als Stefano Sanders in Goede Tijden, Slechte Tijden, een rol die hij gelijktijdig met Costa! speelde. Sindsdien heeft Bas een flink aantal rollen op zijn naam staan in onder andere Voetbalvrouwen, Pauwen en Reigers, Hotnews.nl en de film Snuf de Hond in Oorlogstijd. Naast presentatieklussen voor gesponsorde programma’s voor RTL is Bas sinds 2017 de host van zijn eigen ochtendprogramma Muijs in de Morgen bij Omroep West.

Greetje was slechts één seizoen in Costa! te zien: het derde welteverstaan, gespeeld door Kim-Lian van der Meij. Niet de eerste en enige acteerklus voor Kim-Lian: ze was ook te zien in Goudkust, Onderweg naar Morgen, Bon Bini Beach en Kees & Co. Daarna maakte ze de overstap naar presentatievak en werkte zich met pareltjes als Call TV en De Kids Top 20 omhoog naar de grote klussen. Voor de AVRO presenteerde ze zelfs het Televizier-Ring Gala en het Junior Songfestival. Sinds 2014 is ze bij SBS 6 te zien met onder andere Verzamelkoorts, 5 Golden Rings en Mag ik jullie oma zijn? Acteren doet Kim-Lian ook nog wel ‘s, zoals in Fashion Planet (2014), Dokter Tinus (2017) en Zomer in Zeeland (2018).

Tijd voor de toch wat minder bekende iconen. Wat te denken van Lizelotte van Dijk bijvoorbeeld. Ze speelde de rol van Vicky in het tweede seizoen van Costa! maar viel daarna bij het grote publiek van de wereldbol. De reden daarvan is minder grappig, na in korte tijd haar moeder, oma en beste vriend te verliezen deed ze een behoorlijke stap terug. Tegenwoordig speelt Lizelotte vooral serieuzere rollen én is daarnaast de stem van H&M in hun commercials voor Nederland en België.

Edgar Wurfbain was één van de Hitkrant Hunks van de jaren negentig door zijn rol in Goudkust. Maar ook in Costa! dook hij op: tijdens het tweede seizoen als Juri. Hij speelde daarna nog een aantal (kleine) rollen in Jong Zuid, Bon Bini Beach en Onderweg naar Morgen, maar stopte in 2005 definitief als acteur om achter de schermen te gaan werken en runt tegenwoordig zijn eigen Starsound Productions.

Met (gast)rollen in Goudkust, Baantjer, Het Glazen Huis en Hartslag was Esmée de la Bretonière een graag geziene chick op de Nederlandse beeldbuis rond het jaar 2000. In Costa! deed ze tijdens het tweede seizoen slechts vier afleveringen mee als Boni. Nadien verscheen Esmée nog sporadisch op de televisie of het witte doek. Ze was kandidaat in het eerste seizoen van The Voice of Holland (toen drukte er helaas niemand) en in 2017 dook ze op in twee afleveringen van het jammerlijk geflopte De Spa. Ze werkt dus nog wél steeds als zangeres, actrice en voice-over, waar ze vast ook een prima boterham mee verdient.

De mannelijke tegenhanger van Esmée is eigenlijk Sander Foppele. Hij breekt in 2000 door als Daan Starrenburg in de soap Onderweg naar Morgen, maar is in 2002 voor slechts vijf afleveringen te zien in Costa! als Bart, de rol die in de film en het eerste seizoen van de serie door Michiel Huisman gespeeld werd. In 2003 stopt Daan voor de eerste keer met Onderweg naar Morgen, maar is daarna tussen 2005 en 2008 wederom weer in de soap te zien. Na de winst van Sterren op het IJs is het op televisie afgelopen voor Sander, maar harkt tegenwoordig als kunstenaar zijn inkomen binnen.

En dan tenslotte nog een eervolle vermelding, die is voor niemand minder dan Froukje de Both. De eerste drie seizoenen van Costa! te zien als Agnetha. Daarmee is ze -op John Wijdenbosch (die in 2017 veel te vroeg overleed) na- het langstzittende personage van de serie. Ze vormde tevens het buffer tussen de bekende cast uit de film en de ‘nieuwelingen’ uit de serie. In de originele Costa-film was Froukje níet te zien, maar haar personage Agnetha moet wel echt minstens een cameo krijgen in de wederopstanding van Costa! waar Jon Karthaus aan werkt. Als actrice is Froukje ons tegenwoordig namelijk komen te ontvallen: ze presenteerde wél het ene na het andere programma op RTL 4. Een nieuwe generatie is onderweg, maar laten we de vorige absoluut nooit vergeten. En mocht je ineens terugverlangen naar de heerlijke zomerzon van Costa? Alle vier de seizoenen zijn via Videoland on demand te bekijken! 🍹☀️🕶️🏝️👙