Het mag dan wel Valentijnsdag zijn, volgens nieuw onderzoek bestaat de helft van Nederland in 2050 uit singles. En dat terwijl we toch zo’n duizend datingprogramma’s op televisie gehad hebben om zo’n beetje iedereen aan de man of vrouw te helpen. Veel klassiekers behoren inmiddels tot het verleden, maar met De Bachelor en Op Goed Geluk nog redelijk vers in ons geheugen, worden er misschien nog meer van het tv-kerkhof opgegraven? Speciaal voor Valentijnsdag blik ik nog één keer terug op de vijf datingshows die ik het meeste mis en graag weer op de buis zou zien.

Liefde op het Eerste Gezicht
De ouderwetse datingsite op televisie. Drie mannen en drie vrouwen zitten tegenover elkaar en moeten na een aantal rondes beslissen of ze met één van de types van het andere geslacht op date willen. Rolf Wouters begon de reeks bij RTL 4 (eventjes samen met Caroline Tensen trouwens, daarna alleen), Mike Starink pakte het over bij Veronica en Carlo Boszhard bracht Liefde op het Eerste Gezicht weer terug naar RTL 4. In 1997 werd de laatste aflevering uitgezonden.

Take Me Out
Platter dan plat was Take Me Out: één kandidaat krijgt de keuze uit 30 singles. Als ie zich door verschillende vragenrondes weet te worstelen en dan nog kandidaten heeft staan mag hij kiezen met wie hij op date zou willen. Een groot succes op RTL 5 met eerst Eddy Zoey en daarna Jan Kooijman als presentator. Kan zo weer terug in de vooravond, die herhalingen van Flodder kennen we nu wel.

Daten in het Donker
Begon ooit als Blinde Liefde bij Talpa, toen nog gepresenteerd door Lauren Verster, maar in 2009 maakte het programma een comeback bij RTL 5 onder de naam Daten in het Donker. En de naam zegt eigenlijk alles al: het was een soort experiment met de liefde, waarin werd onderzocht of men verliefd op elkaar kon worden zonder de persoon te hebben gezien. Het derde seizoen op Net5 met Gigi Ravelli als presentatrice werd zó slecht bekeken dat ’t vroegtijdig van de buis ging. Een terugkeer lijkt dus onwaarschijnlijk. Jammer, want ik vond het heerlijk.

Beauty & de Nerd
Oké, technisch gezien is Beauty & de Nerd geen datingprogramma. Maar nou en. Ik wil het terug. Koppels bestaande uit gigantisch slimme nerds en prachtige maar oerdomme beauty’s moesten elkaar leren kennen en zodoende vragen over elkaar beantwoorden. Was elke week drama. En er mag best weer wat meer drama op tv.

Wie Trouwt Mijn Zoon
Dit datingprogramma heeft ook weer in diverse levens bestaan. De eerste reeks was op RTL 4 te zien met Robert ten Brink als presentator. Na de verhuizing naar SBS 6 namen eerst Erik van der Hoff in seizoen twee en daarna Jochem van Gelder (seizoen drie) de presentatie op zich. Moeders (of soms vaders) van vrijgezelle zonen kregen in deze show de kans om voor hun zonen een leuke man of vrouw te vinden. Was eigenlijk alleen leuk in de eerste reeks, dus graag weer terug op 4!