Het is volgend jaar toch alweer tien jaar geleden dat actrice Beatrice Arthur ons op 86-jarige leeftijd is komen te ontvallen. Veel mensen kennen haar nog als de droge Dorothy Zbornak uit The Golden Girls, maar het grote publiek leert haar kennen in de sitcom Maude. Daarvan werd precies veertig jaar geleden de laatste aflevering uitgezonden.

En eigenlijk is dat kenmerkend voor Bea Arthur, zoals ze kortweg werd genoemd. Ze speelde eigenlijk altijd een slungelige en lange vrouw met een zwaar stemgeluid. Ik ben in mijn jeugd daarom juist intens van haar gaan houden. En in een wereld waarin van vrouwelijkheid steeds vaker een zo onrealistisch mogelijk beeld wordt geschetst vind ik Bea nog steeds een verademing.

Hoewel Maude misschien niet meer in ieders collectieve geheugen gegrift staat, is het nog steeds het bekijken waard. Op YouTube staan diverse clipjes waarin -hoe traag misschien ook- de gevatte humor van Bea (en trouwens ook van Golden Girls-collega Rue McClanahan) héél duidelijk te zien is. In het echte leven was ze heel teruggetrokken en kil, maar op televisie was ze mijn heldin. En zo zal ik haar ook altijd blijven herinneren.