Het heeft zo’n drie jaar ergens op een plank in het RTL-pand liggen verstoffen: maar de realityserie Strut heeft nu tóch eindelijk de weg naar Videoland weten te vinden. Ergens wel logisch dat het zo lang geduurd heeft, in Amerika was het allesbehalve een kijkcijferkanon en een reeks over transgendermodellen is helaas gewoon niet echt geschikt voor de mainstream kijker. Maar daardoor absoluut niet minder belangrijk, dus klasse dat Strut nu óók voor de Nederlandse huiskamer bereikbaar is.

Een afvalrace is het duidelijk niet, we krijgen in Strut een kijkje in de professionele levens van een groep transgendermodellen die niet alleen willen doorbreken, maar ook hun eigen plekje in de grotemensenwereld proberen te bemachtigen. En ook al is de serie inmiddels wat gedateerd, blijft heerlijk om de mooie momenten tussen alle bitchfights te bekijken. En: omdat een aantal modellen inmiddels al bekender zijn, is het énig om de weg ernaartoe te zien. Zoals Laith De La Cruz, inmiddels een bekend model, maar ten tijde van Strut was ie echt nog in opkomst.

Of wat te denken van Dominique Jackson, die in de alom geprezen serie Pose inmiddels de sterren van de hemel speelt. In Strut valt te bekijken dat het zijn van een bitch met een klein hartje er áltijd al ingezeten heeft.

Strut is niet alleen genieten van de nodige drama’s die je in zo’n beetje elke realityserie voorbij ziet komen. Het geeft ook een stevige boodschap mee dat het voor sommige mensen écht nog dagelijkse kost is om keihard te vechten voor acceptatie. Daar was in het genre absoluut nog ruimte voor, heeft producent Whoopi Goldberg príma bedacht.

Alle zes de afleveringen van Strut zijn beschikbaar via Videoland.