Hoera! We hebben de donkere januarimaand overleefd. En ook al komt de lente nu steeds meer in zicht, dat betekent niet dat de lange avondjes op de bank voorbij zijn. Zeker niet met de reeks nieuwe films en series die Netflix de komende tijd voor ons in petto heeft. Eerste in die lange rij: Russian Doll. Deze serie -bedacht en gemaakt door Amy Poehler en Natasha Lyonne- stond al wéken op mijn must-see-lijstje is sinds gisteren ein-de-lijk te zien.

Natasha Lyonne (bekend van Orange is the New Black) bedacht de serie niet alleen, ze speelt ook de hoofdrol van Nadia, een vrouw die haar eigen Groundhog Day meemaakt. Ze gaat keer op keer opnieuw dood en komt dan steeds op hetzelfde feestje terug op dezelfde plek. Niet alleen irritant voor haar, maar óók als kijker frustrerend om mee te maken. Zeker als er na een aantal afleveringen ook nog een mannelijke tegenhanger opduikt, die hetzelfde meemaakt. Boeiend van begin tot einde, zoals het ontrafelen van een Matroesjka-pop eigenlijk, vandaar de naam Russian Doll dus.

Russian Doll is vaag. En ik houd totáál niet van vage series. Maar dit verhaal is zo bizar, de personages zijn megagoed gecast, waardoor je wel móet blijven kijken. Achterliggend verhaal is dat Amy Poehler en Natasha Lyonne een all-female schrijversteam gebruikt hebben, waardoor ik ook gewoon wil dat deze serie slaagt.

De recensies van Russian Doll gaan wereldwijd door het dak. Een Australische krant beschreef de serie nu al als de beste serie van 2019. Die uitspraak durf ik nog niet over te nemen, maar zou ‘m wel direct vrij hoog op je bingelijstje zetten! Hier moet je namelijk over mee kunnen praten!

 

Russian Doll

8 afleveringen

Netflix

Score: 🤩🤩🤩🤩