Het was één van de kerstcadeautjes van Netflix vorige maand: de Amerikaanse hitserie You werd beschikbaar gesteld en groeide razendsnel uit tot een enorme hit. Afgelopen najaar was het in de VS al een succes op de zender Lifetime, die meteen een tweede reeks aankondigde. Die komt er ook, maar niet maar op Lifetime. Het is Netflix gelukt om de serie binnen te slepen en komend jaar als Netflix Original wereldwijd te presenteren.

De serie -met de knappe Penn Badgley aka Dan uit Gossip Girl in de hoofdrol- is gebaseerd op het boek You uit 2014 en is een behoorlijke tijd in ontwikkeling geweest. Het tweede seizoen is dan weer een afgeleide van het vervolgboek van You en zal óók draaien om Joe, het personage van Penn.

Anyway, terug naar die eerste reeks dus. Heb je ‘m nog niet gezien? Het is je vergeven. Als je er vandaag dan maar meteen aan begint. In You valt de geniale bedrijfsleider van een boekenwinkel als een blok voor de mooie Beck (Elizabeth Lail, Anna uit Once Upon A Time). Joe, dus gespeeld door Penn Badgley (Gossip Girl), begint al snel rare trekjes te vertonen. Hij bestudeert de sociale media-profielen van Beck obsessief, en gebruikt de informatie om indruk op haar te maken. Joe’s bizarre obsessie begint gevaarlijke vormen aan te nemen, als hij ontdekt dat Beck helemaal niet zo perfect is als hij dacht. Toch is hij vastbesloten om haar hart te veroveren en daarvoor gaat Joe letterlijk over lijken.

Greg Berlanti, mijn held en tevens al eerder schrijver voor onder andere Dawson’s Creek en Arrow, besloot om van het bekende boek You een tv-serie te maken, dus dat ik er daarom van zou houden lag al redelijk voor de hand. Maar het is de combinatie van een knettergoede cast en een bizar script dat je serieus tien afleveringen lang op het puntje van je stoel (of bank) laat zitten. Heerlijk!

You

Netflix

10 afleveringen

Score: 🤩🤩🤩🤩