Als je nog geen abonnement genomen had op streamingdienst Videoland, dan was opgelopen week hét moment om dat alsnog te doen. De serie Judas ging namelijk in première. Na het toneelstuk de tweede bewerking op de bestseller van Astrid Holleeder. En ook al is er elke zondagavond om 22:00 uur een aflevering bij RTL 4 te zien, Judas is het meer dan waard om via Videoland in één ruk te bekijken. Ik zag alle zes de afleveringen achter elkaar. Niet bepaald de bedoeling, maar toen ik eenmaal was begonnen, kon ik niet meer stoppen. Met een nachtelijk bingeavontuurtje tot gevolg.

Een unieke kijkervaring is Judas wel. Enerzijds omdat je -in tegenstelling tot de meeste films en series- al weet hoe het af gaat lopen. Anderzijds omdat je sommige personages kent uit de kranten en het nieuws, maar bij Astrid en Sonja Holleeder niet echt een beeld hebt. Marit van Bohemen zet dat in het geval van Sonja aardig neer, maar Rifka Lodeizen levert met de rol van Astrid werkelijk een topprestatie af. Ze geeft de titelsong van de serie, It’s A Man’s World een nieuwe betekenis door ijzersterk te spelen dat het leven van Astrid altijd om mannen heeft gedraaid. Eerst haar vader (Kees Boot) en later broerlief Willem (Gijs Naber).

Enige voorkennis is wel handig, dus ik zou de Wikipedia-pagina van de Amsterdamse onderwereld nog wel even goed doorlezen voor je aan Judas begint. Namen als Miermet, Klepper en Endstra vliegen je namelijk vooral in de eerste aflevering om de oren.

Gedurende de zes afleveringen krijgen we door middel van flashbacks een blik in de heftige jeugd van de twee zussen, schrijnend is om te zien dat ze ook in hun volwassen leven maar blijven worstelen. De serie eindigt (uiteraard) na de getuigenissen tegen hun broer en het gegeven dat ze eindelijk van Willem verlost zijn. Maar het gevoel dat ze hun hele leven lang nog op hun hoede moeten zijn, komt alsnog keihard binnen. En ook al is een groot gedeelte van het verhaal nu al verteld in Judas, stiekem hoop ik op meer materiaal voor een tweede seizoen.

 

Judas

Videoland | RTL 4

6 afleveringen

Score: 🤩🤩🤩🤩🤩