Ongelofelijk eigenlijk. Op 10 september 1993 was de allereerste aflevering van The X-Files te zien op het Amerikaanse FOX. Een serie die draaide om de paranormale onderzoeken rondom onopgeloste moordzaken door twee FBI-agenten was in die tijd nog nooit vertoond.

Die iconische serie bestaat vandaag dus precies vijfentwintig jaar. Technisch gezien hebben ze die niet allemaal volgemaakt: de originele reeks liep negen seizoenen tot 2002, om in 2016 terug te keren voor nog twee nieuwe reeksen. Tussendoor werden er ook nog twee films gemaakt, het totale aantal afleveringen is een indrukwekkende 218 stuks. Een mijlpaal om écht wel eventjes bij stil te staan.

Want het is knap hoor, zo’n lang leven hebben op televisie. En ook nog eens met de extreem kleine cast van The X-Files. Dramaseries van een uur hebben meestal talloze castleden. Niet alleen om de druk enigszins te verdelen, maar ook om minder grote macht uit te oefenen tijdens salarisonderhandelingen. The X-Files is al die jaren gemaakt met hoofdrolspelers David Duchovny, Gillian Anderson, Mitch Pileggi en een handjevol gastacteurs. En behalve een rimpeltje hier of daar vind ik de acteurs nog héél goed opgedroogd hoor, al denken ze daar tijdens een interview met TV Guide zelf héél anders over.

Over de toekomst van The X-Files is nog niets duidelijk. Afgelopen voorjaar werd het elfde seizoen uitgezonden in Amerika en volgens FOX-baas Gary Newman staan er voorlopig geen nieuwe afleveringen op het programma. Tel daarbij op dat actrice Gillian Anderson heeft aangegeven gestopt te zijn met de rol van Dana Scully, is het wel veilig om te zeggen dat de serie in de ijskast staat momenteel. Het lijkt dus even einde oefening, maar als we íets hebben geleerd van The X-Files is dat niets is wat het lijkt. En dat niemand ooit het verwacht dat de serie 25 jaar later nog zo extreem zou leven. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, zo lang the truth out there is.