Iedere week blik ik in Televintage terug op een ultieme klassieker uit de rijke televisiegeschiedenis. Waarbij ik soms met natte haartjes voor de beeldbuis zat. Of een bepaald programma of tv-moment dat ik echt nóóit ben vergeten. En dat doe ik allemaal voor één belangrijk doel: zodat we altijd onthouden dat vroeger écht alles beter was.

In deze eerste: Lingo! De quiz staat denk ik wel bij zo’n beetje iedereen in het collectieve geheugen gegrift. Het van oorsprong Amerikaanse spelletje beleefde de Nederlandse première op 5 januari 1989, dertig jaar geleden dus. Robert ten Brink stond toen aan het roer en legde voorafgaand aan de start alvast even uit hoe Lingo nou eigenlijk werkte.

De voorselecties gingen destijds nog heerlijk ouderwets: de redactie van Lingo ging met flip-overs door het land om daar in gehuurde zalen Lingo te spelen met kandidaten die de woorden moesten opschrijven op de flip-overs, aangezien ze toen niet beschikten over een computer. Uit deze voorronde werden de eerste mensen uitgekozen. En uiteindelijk was het dan zover die bewuste donderdag om vier minuten voor acht: Lingo in Nederland was een feit.

Na drie jaar met ballen spelen vond Robert ten Brink het wel genoeg geweest. Eindredacteur François Boulangé volgde hem na 213 afleveringen op. Eigenlijk omdat er geen passende opvolger voor Robert gevonden kon worden, maar het bleek een gouden greep. Hij werd na enkele maanden al meteen een cultheld en kreeg de titel Mister Lingo toebedeeld. François vond de presentatie van Lingo niet heel belangrijk en noemde zichzelf meer een superscheidsrechter dan een presentator.

François blijft aan tot 2000 en presenteert 2043 afleveringen.  Omroep VARA neemt afscheid van Lingo omdat ze het spelletje niet langer in hun zogenaamde cultuur-progressieve profiel vinden passen. De TROS neemt de uitzendrechten vanaf september op zich, maar wel met een nieuw en fris gezicht: Nance.

In 2005 zwaait Nance na 1164 afleveringen af en maakt de overstap naar SBS 6.  Niemand minder dan Lucille Werner wordt, blijkt uiteindelijk later, de laatste presentatrice van Lingo. De carrière van Lucille bij Lingo kent vele ups en downs, waaronder de speciale 4000ste aflevering van de quiz.

En ook celebs kwamen af en toe voorbij in Lingo, zoals Robert Jensen:

Of Ruben Nicolai en Dries Roelvink…

Uiteindelijk valt het doek voor Lingo na vijfentwintig jaar op 2 oktober 2014. De NPO wilde er in 2006 eigenlijk al mee stoppen, maar ging toen onder maatschappelijke en politieke druk toch door met het spelletje. Maar een verhuizing van NPO 1 naar NPO 2 en de steeds dalende kijkcijfers doen omroep AVROTROS besluiten om afscheid te nemen van een belangrijk stukje tv-geschiedenis.

Af en toe duikt er weer een hoopvolle kop ergens op dat een comeback van Lingo in de pijplijn zit, maar zo ver komt het waarschijnlijk nooit meer. Hoe dan ook, het was leuk, het was fijn om even terug te blikken. En nu ga ik een blauwe bal pakken! 🔵