Iedere week blik ik in Televintage terug op een ultieme klassieker uit de rijke televisiegeschiedenis. Waarbij ik soms met natte haartjes voor de beeldbuis zat. Of een bepaald programma of tv-moment dat ik echt nóóit ben vergeten. En dat doe ik allemaal voor één belangrijk doel: zodat we altijd onthouden dat vroeger écht alles beter was.

In deze tweede editie: TV10. Het is dit jaar namelijk precies dertig jaar geleden dat echte commerciële televisie in Nederland zijn intrede deed. Dat RTL 4 dus in oktober al zo lang bestaat en begon als RTL Veronique, weten we denk ik allemaal wel. Maar er was nóg een belangrijke speler op de markt in die tijd: TV10.

Met gigantisch veel bombarie kondigt Joop van den Ende -op dat moment de grootste tv-producent van Nederland- aan dat hij het eerste échte Nederlandse commerciële station wil beginnen: TV10. Een zender vol amusement en entertainment. Daarvoor haalde Joop zo’n beetje al zijn grote sterren weg bij de publieke omroep, waar zijn programma’s met gigantisch veel succes werden uitgezonden. Henny Huisman, Ron Brandsteder, André van Duin, Jos Brink, Hans van der Togt, Koos Postema, Sandra Reemer, Tineke de Nooij  en Jaap Jongbloed verlieten hun vaste stek om ‘mee te gaan’ naar TV10. De titel Sterrennet is dan ook zeker niet voor niets gekozen. Ook populaire titels zoals Ron’s Honeymoon Quiz, De Soundmix en de Surprise Show en Wedden Dat stoppen bij de publieke omroep om een nieuw leven te krijgen op TV10, een zender die in het najaar van 1989 moet starten.

Het publieke Veronica wil in die tijd óók commercieel gaan en onderzoekt ondertussen tegelijk met Joop van den Ende naar de mogelijkheden, politiek Den Haag is in die tijd namelijk nog niet zo happig op de commercie. Al vrij snel is duidelijk dat de Nederlandse Mediawet géén commerciële televisie toe gaat staan en Veronica kiest eieren voor zijn geld: ze zoeken een buitenlandse partner en vinden die in RTL. Met een zogenaamde U-bocht is het opgerichte RTL Veronique officieel een Luxemburgse zender, met bijbehorende uitzendlicentie, maar bedoeld voor Nederlandse kijkers. TV10, dat lang heeft geprobeerd Nederlands te blijven, kiest uiteindelijk óók voor zo’n zelfde constructie, maar krijgen geen toestemming. Daardoor kon het gebeuren dat op 2 oktober 1989 het kleine RTL Veronique de lucht in gaat en het miljoenenproject TV10 met lege handen achterblijft.

Tijdens de maanden die volgen probeert Joop van den Ende tegen beter weten in alsnog te starten met TV10. Maar ondertussen worden zijn programma’s nergens meer uitgezonden, de publieke omroep heeft namelijk een boycot ingevoerd. Maar het personeel en de sterren moeten wél gewoon betaald worden door Joop, wiens zakken niet oneindig zijn. Uiteindelijk is het een interview met Tineke de Nooij wat Joop op televisie ziet de doorslag om definitief te stoppen met het project. Tineke huilt omdat ze al zo lang niet op televisie te zien is. Van den Ende sluit een contract van 100 miljoen gulden met RTL om in de drie jaar die volgen programma’s van hem af te nemen. Grote concurrent RTL Veronique is dan in één klap het nieuwe thuis van de sterren van TV10.

De rest is geschiedenis. Zo’n beetje alle grote sterren keren terug op televisie bij RTL Veronique, dat onder druk van Joop van den Ende een nieuwe naam krijgt: RTL 4. De vormgeving gaat drastisch om en alle muziekjes die ooit voor TV10 werden gemaakt, worden opnieuw ingezongen en gebruikt voor RTL 4. Binnen mum van tijd schudt Hilversum op zijn grondvesten en is er in één klap een oppermachtige commerciële omroep in Nederland.

Als we over een paar maanden het glas heffen om het 30-jarige bestaan van RTL 4 te vieren, denk ik vooral aan Joop. En zijn maandenlange gevecht om iets nieuws te betekenen voor de Nederlandse mediageschiedenis. Dat lukte uiteindelijk niet, door pech, onkunde en toevalligheden. Maar hij heeft RTL 4 tot een gigantisch succes gemaakt en zonder Joop was RTL 4 never nooit RTL 4 geworden. Opdat we nooit vergeten.

Bekijk meer over TV10 in deze bijzondere afleveringen van Andere Tijden uit 2004.