Iedere week blik ik in Televintage terug op een ultieme klassieker uit de rijke televisiegeschiedenis. Waarbij ik soms met natte haartjes voor de beeldbuis zat. Of een bepaald programma, personage of tv-moment dat ik echt nóóit ben vergeten. En dat doe ik allemaal voor één belangrijk doel: zodat we altijd onthouden dat vroeger écht alles beter was. Deze vierde editie is een bijzondere. Over Guusje Nederhorst.

Ik weet het namelijk nog precies. Tijdens mijn opleiding Journalistiek was ik op studiereis naar New York. In januari 2004, het was ijskoud buiten. Ergens in een gammel internetcafé opende ik mijn mailbox: en daar stond het. Guusje Nederhorst overleden. Aan borstkanker. Pas 34 jaar. Moeder van een baby van nog geen één. Getrouwd met Dinand van Kane. Ineens kreeg ik het binnen ijskoud. En ik niet alleen, ook in Nederland was Guusje zó geliefd, dat het als een shock door het land ging. Vandaag precies vijftien jaar geleden.

De dag na Guusjes overlijden nam Dinand bovenstaand nummer op. Dreamer werd niet alleen een gigantische hit, de opbrengsten gingen ook naar kankeronderzoek. In de jaren die zouden volgen bleef Dinand zich inzetten om de nagedachtenis van Guusje niet te laten versloffen. Dat lukte, om het nog zachtjes uit te drukken. Haar creatie Woezel & Pip is één van de populairste merken voor kleine kinderen.

Ik heb Guusje zelf helaas nooit ontmoet. Wel één keertje live gezien, tijdens het afscheidsconcert van Linda, Roos & Jessica in 1998. Begonnen als grap voor een GTST-cd, maar vijf hits en een gouden plaat later bloedserieus.

En over GTST gesproken, dat is natuurlijk de plek waar heel Nederland haar heeft leren kennen. Guusje Nederhorst wandelde in 1992 Meerdijk binnen als het vriendinnetje van Arnie en stopte daar acht jaar later pas mee, in 2000 dus. Haar personage Roos stierf op dramatische wijze, maar keerde een jaar later nog één keer terug als geestverschijning.

Na haar dood was er op RTL 4 een in memoriam te zien tijdens de aflevering van Goede Tijden, Slechte Tijden van die avond.

Vijftien jaar geleden alweer. It’s a crazy world. Daar had Dinand absoluut gelijk in. Maar Guusje, maakt daar nog steeds deel van uit. <3