Iedere week blik ik in Televintage terug op een ultieme klassieker uit de rijke televisiegeschiedenis. Waarbij ik soms met natte haartjes voor de beeldbuis zat. Of een bepaald programma, personage of tv-moment dat ik echt nóóit ben vergeten. En dat doe ik allemaal voor één belangrijk doel: zodat we altijd onthouden dat vroeger écht alles beter was. In editie vijf: Weekend Miljonairs.

Voor het eerst sinds 2011 worden er namelijk binnenkort nieuwe afleveringen van het iconische programma uitgezonden bij RTL 4. Niet meer onder de bekende titel Lotto Weekend Miljonairs, maar dit keer is het BankGiro Miljonairs. Dat maakt voor de fans van de quiz natuurlijk niets uit, belangrijkste is dat het eindelijk terugkeert! Inclusief Robert ten Brink.

De geschiedenis van Weekend Miljonairs is een lange. Twintig jaar geleden werd de allereerste aflevering uitgezonden met Robert ten Brink als presentator, toen nog te zien bij SBS 6.

Het jaar was natuurlijk 1999, dus waren de vragen niet alleen ouderwets, er waren ook nog geldbedragen in guldens te verdienen in Weekend Miljonairs.

Op Valentijnsdag 2006 komt er een minder liefdevol bericht van Dr. Love naar buiten: Robert ten Brink verbreekt dan per direct zijn contract met SBS 6 (dat nog anderhalf jaar liep) en stapt over naar RTL 4. De reden is Weekend Miljonairs. Hoofdsponsor Lotto ging namelijk vlak daarvoor met RTL in zee over de voortzetting van de quiz, die Robert ten Brink daarna dus kwijt zou raken. Bij SBS 6 waren zijn mogelijkheden ook lichtelijk opgedroogd, dus koos Robert eieren voor zijn geld. Op zaterdag 4 maart 2006 is uiteindelijk al de eerste nieuwe aflevering van Weekend Miljonairs bij RTL 4 te zien.

Anderhalf jaar later in november 2007 besluit Lotto om zich niet langer als sponsor te verbinden aan Weekend Miljonairs. RTL 4 twijfelt nog even om dan tóch door te gaan, maar vanwege het hoge prijskaartje stopt de show in het voorjaar van 2008 als het contract met Lotto officieel beëindigd is. Robert presenteert daarna allerlei andere grote quizzen bij RTL 4, waaronder Het Moment van de Waarheid, Succes Verzekerd en The Big Picture.

De Lotto gaat met SBS 6 in zee en komt in 2011 tóch weer met nieuwe afleveringen van Lotto Weekend Miljonairs op de proppen. Op 12 maart 2011 keert de show terug op televisie. Robert ten Brink zit nog hoog en droog bij RTL 4, dus is het Jeroen van der Boom die de gigantisch moeilijke taak krijgt om hem op te volgen. Zonder succes, zowel de kwaliteit als de kijkcijfers vallen tegen en de allerlaatste Nederlandse aflevering van Weekend Miljonairs in Nederland is op 15 oktober 2011 te zien bij SBS 6.

En nu keert de show elf jaar na de laatste uitzending op RTL 4 terug. Met een nieuwe naam: BankGiro Miljonairs. Met nog steeds vijftien meerkeuzevragen, vier antwoorden, drie hulplijnen en die hoofdprijs van één miljoen euro. Die naamsverandering vind ik apart, was misschien logisch geweest als het op donderdag uitgezonden zou worden ofzo, maar met het tijdslot van zaterdagavond om half tien (vanaf 25 mei), had BankGiro Weekend Miljonairs wellicht toch lekkerder geklonken. Hoe dan ook, het is terug! #goodtimes