Iedere week blik ik in Televintage terug op een ultieme klassieker uit de rijke televisiegeschiedenis. Waarbij ik soms met natte haartjes voor de beeldbuis zat. Of een bepaald programma, personage of tv-moment dat ik echt nóóit ben vergeten. En dat doe ik allemaal voor één belangrijk doel: zodat we altijd onthouden dat vroeger écht alles beter was. In editie zes: Murder, She Wrote.

Je hebt er waarschijnlijk niet direct aan gedacht toen je vanmorgen de datum op je telefoon voorbij zag komen, maar op deze dag in 1989 werd de honderdste aflevering van de misdaadserie Murder, She Wrote uitgezonden. Dertig jaar geleden dus. Het zou op dat moment voorlopig nog niet afgelopen zijn, want uiteindelijk ging de serie tot 1996 door met een totaal aantal van 264 afleveringen. En daarmee stopte het niet, want tussen 1997 en 2003 maakte actrice Angela Lansbury nog vier keer haar opwachting als de iconische schrijfster Jessica Fletcher in vier tv-films voor definitief vaarwel te zeggen tegen Murder, She Wrote.

Die honderdste aflevering is dus dertig jaar geleden, maar anno nu zijn er nog steeds talloze zenders wereldwijd die de mysterieuze verhalen van Jessica nog in het uitzendschema hebben staan. Dat is nog niet alles: de bijzondere gezichtsuitdrukkingen én outfits van Jessica vormen de inspiratiebron voor het hyperpopulaire Instagramaccount Murder She Look. Logisch, want tijdens de originele uitzendingen in de jaren tachtig en negentig was Murder, She Wrote met vijfentwintig miljoen kijkers per aflevering één van succesvolste series uit de Amerikaanse tv-geschiedenis.

De avonturen van Jessica Fletcher zijn al bij me sinds mijn kindertijd. Sterker nog: als ik het iconische pianogepingel uit de leader hoor begin ik al te tintelen van enthousiasme. Want ook al was het als klein Ericje best een beetje eng om naar te kijken, ik vond die in mijn ogen deftige vrouw uit Murder, She Wrote maar machtig interessant. Dat ik daarna geen oog meer dicht kon doen nam ik dan ook graag voor lief.

Het is dit jaar ook nog eens precies vijfendertig jaar geleden dat Murder, She Wrote voor het eerst op de Amerikaanse beeldbuis te zien was en stiekem hoop ik met heel mijn hart dat ze die mijlpaal aangrijpen om nog één laatste avontuur van Jessica Fletcher op te nemen. Actrice Angela Lansbury is nog steeds onder ons en blijft ondanks haar drieënnegentig lentes op de teller behoorlijk kwiek. Ik steek er vandaag een kaarsje op aan. A boy can dream, right?