Iedere week blik ik in Televintage terug op een ultieme klassieker uit de rijke televisiegeschiedenis. Waarbij ik soms met natte haartjes voor de beeldbuis zat. Of een bepaald programma, personage of tv-moment dat ik echt nóóit ben vergeten. En dat doe ik allemaal voor één belangrijk doel: zodat we altijd onthouden dat vroeger écht alles beter was. In editie zeven: De Staatsloterijshow.

Met het ene format na het andere dat zijn weg terug naar Hilversum weet te vinden, lijkt er na Weekend Miljonairs en De Zwakste Schakel nog één ultieme gegadigde om uit de mottenballen gehaald te worden. Die grote Staatsloterijshow, waarbij vier koppels strijden om de ultieme hoofdprijs van 100.000 gulden. Marc Klein Essink maakte de show in 1990 tot een directe hit, toen nog onder de naam De 100.000 Gulden Show bij de toenmalige publieke omroep Veronica.

In 1992 werd de Staatsloterij hoofdsponsor en dus werd het programma omgedoopt tot de Staatsloterijshow. Het concept veranderde niet: Marc Klein Essink bleef met een ton uit een gigantische kluis komen. Bekende televisiespellen zoals de spiraal en het kokerspel waren jáárenlang onderdeel van de show. De eerste jaren werd de Staatsloterijshow live vanaf het Mediapark uitgezonden, in de latere seizoenen werd dat semi-live door ze in de middag op te nemen.

Na een aantal succesvolle jaren bij de publieke omroep ging de Staatsloterij in 1995 met RTL 4 in zee. Er waren wat problemen rondom het format van de ‘originele’ Staatsloterijshow, dus werd er voor RTL een geheel nieuwe show ontwikkelt. Bij Veronica werd het oude idee ondertussen gebruikt voor drie afleveringen van De 100.000 Gulden Show, met Anita Witzier aan het roer.

Toen Veronica en RTL uiteindelijk met elkaar gingen samenwerken in de Holland Media Groep werd al het juridisch gekissebis opgelost en keerde de Staatsloterij in volle glorie terug bij RTL 4, inclusief Marc Klein Essink, de spiraal en het kokerspel.

In 2000 viel het doek uiteindelijk voor de Staatsloterijshow bij RTL 4. Er werden andersoortige programma’s rond de loterij uitgezonden, al was er nog wel een korte comeback van het format in 2006 onder de naam De Staatsloterij €100.000 Show, gepresenteerd door Carlo Boszhard en Chantal Janzen.

Bij onze Oosterburen was het format ook een giga-hit onder de naam Die 100.000 DM Show. Tussen 1993 en 2000 werd de Duitse versie in Hilversum opgenomen, uit dezelfde studio waar Marc Klein Essink de Nederlandse editie presenteerde. Daar maakte de show in 2008 de laatste comeback, met een modern tintje. Dus het kán best. Ik ben echt direct voor! Come on!