Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat De Grootste Familie van Nederland onderdeel werd van een groter geheel: onder druk van de Haagse politiek vormde de TROS samen met AVRO op 1 januari 2014 AVROTROS. Op zender was die samenvoeging pas een paar maanden later te zien. Daarmee kwam er na vijftig jaar een einde aan een groots en meeslepend avontuur van de onafhankelijke Televisie Radio Omroep Stichting, de grootse amusementsomroep van de NPO. Met de iconische goudgele ster op werkelijk álle uitingen van de omroep straalden ze jarenlang een soort onsterfelijkheid uit.

Inmiddels lijkt het TROS-DNA steeds verder te verdwijnen uit fusieomroep AVROTROS. De leden zijn niet alleen drastisch teruggelopen, de Publieke Omroep moet steeds meer bezuinigen waardoor zo’n beetje de volledige programmering onder druk staat. Het grote amusement moet verdwijnen, maar ook voor kunst en cultuur is steeds minder plek. Vooral om dat laatste te voorkomen maakt AVROTROS zich hard, dat is immers het gedachtegoed van de AVRO. Het platte amusement voor het grote publiek, de ruggengraat van de TROS dus, staat overduidelijk op de prioriteitenlijst.

Ook de relatie tussen AVROTROS en NPO is niet meer wat het geweest is. Sterker nog: de omroep sleepte de Publieke Omroep al eens voor de rechter omdat ze het niet eens waren met programmatische keuzes die er door de macht gemaakt werden. Het is me dan ook een raadsel waarom de TROS er nooit voor gekozen heeft om de stap naar een commerciële omroep daadwerkelijk te zetten. Dat wilden ze in 1987 al doen, samen met Veronica en de AVRO en toen dat niet lukte, werd er later nog heftig geflirt met RTL en weer daarna met John de Mol, maar het kwam er uiteindelijk nooit van. Met de 55-ste verjaardag in aantocht is het misschien een idee om er toch weer eens over na te denken?

Dat oude TROS-gevoel moet gewoon terug. En ik ben absoluut niet de enige, de Facebookpagina TROS weer Los heeft een flink aantal actieve leden, die ook heerlijk melancholisch wegdromen bij toptitels als Love Letters, TROS Aktua en Ter Land, Ter Zee en in de Lucht.  Ik teken ervoor. Direct.

En Jack van Gelder & Ron Boszhard kunnen we natuurlijk niet vergeten! Het prachtige Ter Land Ter Zee en in de Lucht.

Geplaatst door TROS weer Los op Woensdag 31 oktober 2018