Het vijfentwintigjarige jubileum van Hart van Nederland is in aantocht. Op 29 augustus 1995 ging het huis-tuin-en-keuken-nieuwsbulletin van SBS 6 van start, dus over zo’n 570 nachtjes slapen kunnen de slingers uit op 29 augustus 2020. Maar ja, de vraag is of we die dag nog gaan meemaken. Want na de dramatische exit van Piet Paulusma (na drieëntwintig jaar trouwe dienst) deze week, suizen de meest wilde verhalen door medialand: Hart van Nederland zou het eerstvolgende slachtoffer van de vernieuwingsdrift van John de Mol zijn.

Uit nood geboren: dat was Hart in de beginjaren van SBS 6. Er was te weinig budget voor een volwaardige nieuwsrubriek en dus werd het regionale nieuws opgewarmd voor de landelijke televisie. De eerste maanden waren lastig, maar na een tijdje liep het programma als een tierelier. De kijkcijfers schoten omhoog, het programma kreeg steeds meer toevoegingen en als klap op de vuurpijl werd Hart van Nederland in 2005 genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring, maar die ging uiteindelijk naar Gewoon Jan Smit. En ook leuk weetje: er is zelfs een Vlaamse versie van het programma uitgezonden. Vlaanderen Vandaag gebruikte dezelfde vormgeving als Hart van Nederland, maar het programma stopte na ruim een jaar.

Het mooiste compliment van het Hart van Nederland-succes kreeg SBS 6 van de concurrentie. Niet alleen het NOS Journaal stopte steeds meer regionaal nieuws in de uitzendingen, RTL 5 kwam begin 1997 met 5 In Het Land op de proppen. Geheel onder het kopieerapparaat gelegd bracht ook dit programma het regionieuws, maar dan met één presentatrice in plaats van twee. Daar zaten trouwens ook af en toe een aantal goede bekenden tussen, zoals Margriet van der Linden.

Na het stoppen van 5 In Het Land in 2003, ging RTL in 2005 verder met het format. In aangepaste vorm ging RTL 4 de keiharde en directe concurrentie aan met Hart van Nederland: om half elf in de avond werd 4 In Het Land geprogrammeerd. Niet alleen qua look and feel compleet hetzelfde, ook de duo-presentatie met twee dames was zonder enige schaamte van SBS 6 overgenomen.

De kijkcijfers bleven achter en 4 In Het Land stierf na het toch nog drie jaar te hebben volgehouden in 2008 een redelijk stille dood. Misschien is 2019 dan het jaar om het format nieuw leven in te blazen? Mocht de stekker écht uit Hart van Nederland gaan, dan heeft RTL 4 nog wel wat te winnen om half elf. Margreet Spijker terughalen om het te laten presenteren, afwisselend samen met Diana Matroos en de dan van SBS 6 over te nemen Gallyon van Vessem. Als ze het programma een wat moderner jasje geven kan het makkelijk nog rond de 800.000 á 900.000 kijkers trekken, das ook goed nieuws voor Twan Huys, die dan om 23:00 uur een wat hippere versie van zijn RTL Late Night kan maken. En dan minder lang, half uurtje is prima.

Al hoop ik vooral dat Hart van Nederland het bizarre slachtveld van SBS 6 overleeft. Het is niet alleen één van de bekendste merken op de Nederlandse televisie, het is ook dé bouwsteen van SBS 6. Het programma heeft al een totaal overbodige make-over van rood naar blauw gehad en kan prima meedeinen met alle grillen van de grote baas. Laat het desnoods door fotomodellen presenteren met veel te korte rokjes en haal de toppers weg van het Journaal, zo lang de naam maar blijft bestaan. Het Hart van Nederland. Dat moet wat mij betreft altijd blijven kloppen. 💙