Jeetje, wat was ik altijd dol op Amara Onwuka. Of wat bén ik dol op de schalkse weervrouw van RTL 4. Of het nou haar prachtige lach is of de heerlijke setjes waarmee ze avond aan avond ten tonele verschijnt, ze is -na het vertrek van Helga van Leur- mijn absolute nummer één in het weervak. Maar ja, dat weerbeeld is toch een beetje veranderd nu ze vertrekt. Naar SBS 6. Om niemand minder dan good old Piet Paulusma te vervangen.

Natuurlijk overdrijf ik hierboven. Want dat Amara (en collega Dennis Wilt trouwens ook) na al die jaren RTL een nieuwe uitdaging willen kan ik wel begrijpen. Ik vraag me alleen af of ze die bij Talpa Network gaan vinden. Want verrassing: daar gaan ze het weerbericht presenteren vanuit een studio. En hoeveel toeters en bellen je daar misschien ook bij weet te verzinnen, het weer blijft toch écht het weer. De regen, de drup, het hele plaatje. Maar wel beperkt. En net zoals de zesentwintig stappen die Talpa hiervoor heeft genomen: John de Mol neemt compleet afscheid van het oude SBS 6 en dupliceert het huidige RTL 4. Probleempje: het kijkerspubliek van  6 is níet dat van 4.

Ik vind het dan ook héél lastig en ingewikkeld dat het vertrek van Piet Paulusma en de komst van Amara in hetzelfde persbericht zijn gecommuniceerd vandaag. Een beetje alsof je net je moeder hebt begraven en de jonge vriendin van je vader komt kennismaken op de uitvaart. Behalve dat ik het respectloos vind (deze hele beslissing trouwens) staat de lieftallige en prachtige Amara meteen met 23-0 achter. Er gaat namelijk niet één verstokte SBS-kijker begrijpen dat hun Piet na al die jaren trouwe dienst moest wijken voor dit jonge blaadje. Die op RTL 4 thuishoort. Suf.

Laat het duidelijk zijn: ik gun Amara oprecht een behouden vaart aan de overkant, maar ik voel aan alles dat er vooral een donker front vol bewolking haar richting opschuift. En dat is niet wat ze verdient. Op een zonnige toekomst dan maar…?