Het is 2019. Die info heb je waarschijnlijk al. Maar dat betekent dat het iconische en onsterfelijke Friends dit jaar precies vijfentwintig jaar geleden in ons leven kwam. Reden genoeg voor een eigen rubriekje. In Vriendendienst spreek ik iedere keer een hoogtepunt of favoriete scène uit de tien seizoenen Friends. Inclusief feitjes. En dat dan voor vijfentwintig keer. Leuk hè? I’ll be there for you.

 

Pilot

Wellicht handig om te beginnen met de pilot, een eerste aflevering van een serie. In het geval van Friends werd die pilot op 22 september 1994 uitgezonden. Het was qua kijkcijfers direct een succes: 21,5 mensen zagen het begin van een nieuw tv-tijdperk. Recensenten waren niet allemaal zo enthousiast, de sitcom werd door sommige journalisten vlak en simpel genoemd, maar naarmate het seizoen vorderde trok die mening steeds meer de positieve kant op.

En het lijkt misschien alsof de acteurs in die pilot meteen een klik hadden, in een interview legt Lisa Kudrow (Phoebe) eventjes duidelijk hoe het écht zat. Ze hadden elkaar net ontmoet en moesten spelen dat ze al járen beste vrienden waren. Gelukkig werd daar een oplossing voor gevonden.

Bekijk de volledige pilot van Friends via Netflix.