Het is 2019. Die info heb je waarschijnlijk al. Maar dat betekent dat het iconische en onsterfelijke Friends dit jaar precies vijfentwintig jaar geleden in ons leven kwam. Reden genoeg voor een eigen rubriekje. In Vriendendienst spreek ik iedere keer een hoogtepunt of favoriete scène uit de tien seizoenen Friends. Inclusief feitjes. En dat dan voor vijfentwintig keer. Leuk hè? I’ll be there for you.

 

The One After the Superbowl

Dit weekend staat hét Amerikaanse sportevenement van het jaar weer voor de deur: de Superbowl. Kijkcijfers gaan elk jaar door het dak en de uitzendrechten zijn zo verdeeld, dat elke grote Amerikaanse zender één keer per vier jaar de American Football-finale uit mag zenden. In 1996 was NBC aan de beurt en besloot een dubbele aflevering van Friends op het felbegeerde tijdslot te programmeren. En niet zomaar een willekeurige aflevering, types als Brooke Shields, Chris Isaak, Julia Roberts en Jean-Claude van Damme werden opgetrommeld om nóg meer kijkers te trekken. Dat lukte aardig, er keken maar liefst 52,9 miljoen mensen.

De keuze voor Friends op het tijdslot was een opvallende, tot die tijd werd het slot na de Superbowl altijd gebruikt om nieuwe series aan de man te brengen (na deze actie trouwens ook). Vaak met matig succes, de meeste programma’s en series die in de uitlui van de Superbowl zijn begonnen, hebben geen al te lang leven. Deze dubbele aflevering van Friends was een cadeautje voor de kijker. En dat werd gewaardeerd, want die 52,9 miljoen kijkers is wat betreft Friends daarna nooit overtroffen. Met een marktaandeel van bijna vijftig procent staat Friends nog steeds op de eerste plek van series en programma’s na de Superbowl uitgezonden.

Qua script was The One After the Superbowl soms lichtelijk vlak, maar toch nog steeds één van mijn favorieten om terug te kijken, dat kan dus via Netflix!